Populära terränghjulingar ska bli säkrare att köra

Antalet terränghjulingar har ökat med 40 procent i Sörmland sedan 2009. Samtidigt stiger antalet olyckor. Nu har en nationell strategi tagits fram för att stärka säkerheten.

Foto:

Sörmland2014-02-20 05:30

Förra året fanns 1 945 terränghjulingar i trafik i Sörmland, enligt Statistiska Centralbyrån. Antalet fordon har ökat med 559 stycken sedan 2009.

-Det har blivit fruktansvärt populärt, säger Michael Hernodh, ägare till Motordepån i Mälardalen.

Företaget sålde förra året ett 40-tal fyrhjulingar, vilket var dubbelt så många som 2011.

-Jägare är en stor kundkrets. Sedan finns de som tycker att det är en rolig och kul grej att ha som leksak, säger Michael Hernodh.

ATV Racing i Eskilstuna säljer varje år 50-60 nya fyrhjulingar och ungefär lika många begagnade.

-Vi brukar öka försäljningen av terrängregistrerade fyrhjulingar med ungefär åtta procent varje år. Så har det varit nästan konstant i sex-sju år, säger ägaren Niclas Lundbäck.

I landet som helhet har antalet terränghjulingar ökat med 38 procent sedan 2009. Till följd av det ökade intresset ökar även antalet omkomna och skadade. 2012 omkom åtta personer i Sverige på fyrhjuling. Mellan 2001 och 2012 omkom sammanlagt 42 personer. Bland de som skadades i olyckor var 40 procent barn.

-Vi ser en tydlig trend på ökade skador, säger Jörgen Persson vid Trafikverket.

Trafikverket har nu tillsammans med 14 andra aktörer tagit fram en gemensam strategi för åren 2014-2020 som syftar till att öka säkerheten för fyrhjulingsåkare.

-Målet är att halvera antalet omkomna på fyrhjulingar till år 2020 och minska antalet allvarligt skadade, säger Jörgen Persson som varit projektledare för arbetet.

-Vi får ett mer systematiskt angreppsätt tillsammans med många organisationer som gör att vi kan hjälpa varandra att göra bra saker.

Aktörerna bakom strategin har bland annat enats om att ställa sig bakom förslaget att krav på hjälm bör gälla för förare och passagerare vid färd på terränghjuling. Olycksstatistiken visar att huvudskador står för mer än hälften av de dödliga skadorna och att nio av tio som omkommit inte har använt hjälm.

— Vi har kunnat samla oss kring Transportstyrelsens nya krav på att man ska införa hjälmkrav på terränghjulingen, säger Jörgen Persson vid Trafikverket.

Enligt strategin skulle det också vara bra om fler började använda nödlarmsystem. Olyckor med terränghjulingar sker ofta på ödsliga platser vilket innebär att det kan ta lång tid för hjälpen att komma fram.

Nödlarmsystem skulle kunna minska antalet omkomna. Det så kallade eCall-systemet är ett europeiskt initiativ som innebär att fordonet förses med en apparat som automatiskt larmar 112 vid en allvarlig trafikolycka.

Nästan tre av fyra omkomna på fyrhjuling dog i en olycka där fyrhjulingen välte.

-När man välter kommer man ofta i kläm under fordonet. Man kan förebygga vältningen med antisladdsystem och man kan sätta på ett vältskydd i form av en båge av något slag, säger Jörgen Persson.

Alkolås är ett annat exempel på skyddssystem som lyfts fram i strategin mot bakgrund av att mer än 60 procent av förarna i dödsolyckorna varit alkoholpåverkade.

Enligt fyrhjulingsförsäljaren Michael Hernodh gäller det att köra med förnuft.

-Många gånger tror jag att horna växer ut lite för mycket på folk. Man tycker att det är lite kul och överskattar sin förmåga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om