Saker att tänka på om du fick ett presentkort till jul

En vanlig julklapp under granen är ett presentkort till en specifik butik. Kreditupplysningsföretaget Creditsafe spår ett tufft kommande år med ett stort ökat antal konkurser, vilket kan påverka dem som har ett presentkort liggande där hemma.

"Sitter du med ett presentkort och känner att du behöver något så ska du använda det. Det är väldigt tråkigt att sitta med en värdehandling om man inte kan nyttja den, men jag tycker inte att man i panik ska köpa något som man inte behöver, bara för att handla", menar Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe.

"Sitter du med ett presentkort och känner att du behöver något så ska du använda det. Det är väldigt tråkigt att sitta med en värdehandling om man inte kan nyttja den, men jag tycker inte att man i panik ska köpa något som man inte behöver, bara för att handla", menar Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe.

Foto: Niklas Holm / Creditsafe

Sörmland2022-12-30 06:13

Vi lever just nu i en tid då fler konsumenter får mindre i plånboken. Under 2022 har konkurserna varit relativt få men har under de senaste månaderna börjat att stiga, och toppen är långt ifrån nådd än.

– Jag är övertygad om att konkurserna kommer att öka under 2023, framför allt under första halvan av året, säger Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe, och tillägger:

– Det blir betydligt fler än under det här året.

Han förklarar att det finns flera orsaker till att konkurserna ökar.

undefined
Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe.

– Första halvåret under 2022 var antalet konkurser lägre än normalt, då får vi väldigt låga jämförelsetal och det blir ökning av den anledningen. Sen har vi haft två år där många företag överlevt mycket på grund av flera pandemistöd, som uppskjutna skatter och att personal kunde gå hem från jobbet men ändå få betalt. Det här var åtgärder från statens sida.

Med andra ord har antalet konkurser varit färre än vanligt under de senaste åren vilket gör att antalet på papperet under nästa år kommer att vara betydligt fler.

undefined
Konkurser per år och månad.

– Vi har dessutom en väldigt stökig omvärld, inflation, höga elräkningar, och höjd ränta på det. Konsumtionen blir mycket sämre under början av året och då får många bolag det tungt, och vissa det väldigt tungt. Jag tänker då på konsumtionsintensiva branscher som restaurang och elektronik, de får det tuffare att vinna kunder.

Han menar att det kommer ännu kärvare tider framöver.

– Vi har generellt sätt haft det väldigt bra under ett tag, nu blir det tvärtom. Då bokar man kanske inte den där resan, köper inte den där nya bilen eller teven, man nöjer sig med det man har, och då slår det hårt mot de branscherna. Dessutom blir det kanske även mindre restaurangbesök för att spara pengar.

undefined
Vid ett besök i en lokal livsmedelsbutik i Eskilstuna fanns det ett enormt utbud av presentkort.

Är det även större kedjor som kan ligga risigt till?

– Vi har ju sett att ett antal större kedjor redan har gått omkull i år. Om det blir broms i konsumtionen så ser det illa ut för flera stora kedjor, riktigt illa till och med. De som har små marginaler får det tufft, stora kedjor kan komma att falla under nästa år.

Henrik Jacobsson säger att risken är som störst för relativt nystartade bolag.

– De bolag som har funnits i noll till fyra år där man inte hunnit bygga upp en buffert och får på det ett fall i försäljningen får det motigt. Risken är högre hos mindre bolag än för de stora etablerade kedjorna, men en eller flera stora kan gå omkull under 2023.

undefined
"Det finns alltid en risk med att sitta på en värdehandling och det kommer kanske att skaka lite i båten. Men jag vill inte rekommendera folk att köpa saker de inte behöver bara för att man är rädd för att en butik ska gå i konkurs", menar Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe.

Om man sitter på ett presentkort från en mindre butik eller butikskedja, bör man använda det snarast eller kan man sitta lugnt i båten?

– Det här är inte min expertis, men de allra flesta bolagen kommer att överleva, det är grunden. Det är få bolag som kommer att gå i konkurs men har man otur är det just det bolag man har ett presentkort hos. Sitter du med ett presentkort och känner att du behöver något så ska du använda det. Det är väldigt tråkigt att sitta med en värdehandling om man inte kan nyttja den, men jag tycker inte att man i panik ska köpa något som man inte behöver, bara för att handla, menar Henrik Jacobsson och avslutar

– Det finns alltid en risk med att sitta på en värdehandling och det kommer kanske att skaka lite i båten. Men jag vill inte rekommendera folk att köpa saker de inte behöver bara för att man är rädd för att en butik ska gå i konkurs, antalet som kommer att gå i konkurs är ändå relativt få mot antalet bolag som blir kvar. Under 2022 gick endast 0,85 procent av Sveriges bolag i konkurs, men många kommer att få det tuffare under 2023 med en vikande försäljning och konkurserna kommer med det att öka.

undefined
Fick du ett presentkort under julgranen i år är det bra att ha koll på vad som gäller.

Hallå konsument är en rikstäckande upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket. Här nedan återfinns tio punkter att tänka på om du har ett presentkort hemma:

  • Företag kan själva bestämma hur länge ett presentkort är giltigt. Om det inte finns information om giltighetstid så är utgångspunkten att värdebeviset är giltigt i tio år. Du ska ha fått information om presentkortets giltighetstid när du köpt presentkortet.
  • När ett företag går i konkurs upphör i regel presentkort att gälla och blir en del av konkursboet. Du kan sätta upp dig på en så kallad fordringsägarlista som konkursförvaltaren upprättar. Kontakta konkursförvaltaren och informera om att du vill vara med på fordringsägarlistan
  • Om en butik stänger kan ditt presentkort bli värdelöst. Om butiken är en del av en butikskedja kan du eventuellt använda ditt presentkort i en annan butik inom kedjan. Det är butikskedjan egna regler som avgör.
undefined
Om du har köpt ett presentkort på distans, till exempel på internet, har du ångerrätt på köpet av presentkortet i 14 dagar. Du ska då vända dig till företaget du köpte presentkortet av och förklara att du ångrar ditt köp och vill ha pengarna tillbaka.
  • Om en butik eller ett företag byter ägare är det inte säkert att du kan använda ditt presentkort efter ägarbytet. Presentkort kan vara giltiga när ett företag byter ägare om företaget fortfarande har samma organisationsnummer som innan. Annars gäller presentkort i allmänhet bara om den gamla och den nya ägaren har kommit överens om det.
  • Om du har köpt ett presentkort på distans, till exempel på internet, har du ångerrätt på köpet av presentkortet i 14 dagar. Du ska då vända dig till företaget du köpte presentkortet av och förklara att du ångrar ditt köp och vill ha pengarna tillbaka.
  • När du handlar i butik har du aldrig ångerrätt. Butiken kan dock erbjuda öppet köp eller bytesrätt för att ge dig en möjlighet att lämna tillbaka presentkortet. Du behöver fråga vad som gäller i butiken innan du gör köpet.
  • Du kan inte räkna med att få kontanter i växel om du handlar för mindre än vad ditt presentkort är värt. Det är butiken som bestämmer vad som gäller för sina presentkort.
undefined
Företag kan själva bestämma hur länge ett presentkort är giltigt. Om det inte finns information om giltighetstid så är utgångspunkten att värdebeviset är giltigt i tio år.
  • Om du reklamerar en vara som är felaktig har företaget rätt att i första hand försöka åtgärda felet. I vissa fall kan du ha rätt att få pengarna tillbaka, det vill säga häva köpet. Vid en hävning är huvudregeln att du ska få tillbaka dina pengar på samma sätt som du betalade. Om du köpte en vara med ett presentkort kan du inte kräva att få någonting annat än ett presentkort tillbaka.
  • Presentkort och tillgodokvitton är värdehandlingar på samma sätt som kontanter. Om det krävs att du har det fysiska presentkortet eller tillgodokvittot kvar vid användandet, innebär det att värdet går förlorat om du har tappat bort det.
  • Om du och företaget inte kommer överens kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden, ARN. De flesta företag följer ARN:s rekommendationer och det kostar inget att få ditt ärende prövat av ARN.
Creditsafe

En privatägd och entreprenörsledd koncern.

Världens mest använda kreditupplysningsföretag.

Creditsafe Sverige ingår i den expansiva och snabbväxande koncernen Creditsafe group som levererar kredit- och affärsinformation över hela världen.

Kunderna består av en mängd företag, kommuner, myndigheter och organisationer.

De började sin resa 1997 och har i dag 25 kontor i 14 länder på tre kontinenter, Europa, USA och Asien, med över 110 000 kunder.

Huvudkontoret ligger i Storbritannien.

Källa: Creditsafe

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!