– Vi har inte resurserna att leva upp till den nya myndigheten, säger Martin Ulvenhag, ordförande i polisförbundet förbundsregion öst, som innefattar Sörmland, Jönköpings län och Östergötland.
Med det nya sättet att arbeta skulle polismyndigheten bli mer lokal. Kärnverksamheten skulle stärkas och poliserna skulle få mer tid till utredningsarbetet samt komma närmre medborgarna. Men åtta månader in i den nya organisationen fungerar det precis tvärtom, enligt polisförbundet.
– Det har blivit mycket mer administrativ belastning. Det finns ingen tydlig struktur i vem som gör vad och vi har många tillförordnade chefer fortfarande, som inte är inlagda ordentligt i systemen. Det blir rörigt för växelpersonalen och då blir den hjälpande servicen mot medborgarna lidande, säger Martin Ulvenhag.
Han beskriver det som att människor som ringer 114 14 kan få vänta länge och att det händer att man kopplas fel person och därmed måste ringa om.
Förutom otydligheten så har den nya organisationen också inneburit att arbetsbelastningen på poliserna har ökat.
– Vi har toklojala medlemmar och vi ser att arbetsgivaren utnyttjar det. Eller så har de inte förstått att belastningen har ökat och att medlemmarna sliter för att lösa uppgifterna. Då blir det att man jobbar för mycket, säger Martin Ulvenhag.
Problemet, enligt honom, är inte regionsledningen utan den centrala styrningen. Polisförbundet menar att ledningen, med nye rikspolischefen Dan Eliasson i spetsen, saknar viktig kunskap om det polisiära arbetet och därmed inte förstår att belastningen på lokal nivå har ökat.
– Vi har förståelse för att det tar tid att göra en omorganisering men det är för mycket som hänger i luften. Det hade varit bättre att jobba fram en bra lösning fullt ut innan man gick in i det nya, säger Martin Ulvenhag.