I början av april berättade Inger Wickbom att hennes 89-åriga pappa låg sjuk i corona på ett äldreboende i Nyköping. Hon uppmanade alla att försöka förstå allvaret i situationen för att förhindra att ännu fler blir sjuka och dör.
– Han kommer att vårdas isolerad i sitt rum på boendet, sa Inger Wickbom då.
Under påskhelgen kunde en annan person bevittna att anhöriga till personer på ett äldreboende i Nyköping kramats utanför entrén. Tipsaren var mycket orolig för att svaga personer kan utsättas för risker då andra boende och deras nära inte lyssnar på Folkhälsomyndighetens direktiv.
– När jag väntade på personalen kom flera äldre och mötte sina anhöriga på utsidan. De kramades och stod nära varandra. Sen gick de in igen. Det känns sådär. De kan ju ta med sig smitta in till de andra på avdelningen, sa personen.
Men även i Katrineholm har oron varit stor för hur coronaviruset slår mot äldreboendena. Peter Gahnfelt har berättat om situationen för hans 97-åriga mamma som bor på Strandgården. Han fick information från en person om att smittan kommit in på boendet – något Katrineholms kommun till en början inte ville bekräfta. Efter påtryckningar ringde en sköterska upp honom och bekräftade att uppgiften var sann.
– Det är så allvarligt att lägga locket på och tysta det här, så får man bara inte göra. Det påminner om länder som inte har demokrati. Vi har ett öppet samhälle. Patientsäkerhet handlar om att skydda individen. Det här handlar om samhällsinformation, sa han.
När tidningen begärt att få svar på vilka verksamheter inom kommunen som har drabbats har det dock varit locket på. Det enda som bekräftats är att smittan finns inom kommunens verksamheter, men inte var.
– Människor har sin fulla rätt att meddela pressen vad de vill. Vår personal, som har en lika långtgående meddelarfrihet, får också säga vad de vill. Men som organisation väljer vi att inte peka på verksamhet A, B eller C och säga att där finns det konstaterad smitta, har Pascal Tshibanda, kommunikationschef för Katrineholms kommun, tidigare sagt.
Men det är inte bara tystheten om var coronasmittan finns som har setts som ett problem. I Eskilstuna har hemtjänstpersonal inom såväl kommunal- som privat verksamhet larmat om att de vårdar coronapatienter utan skyddsutrustning.
– Vi har inte fått någon skyddsutrustning, riskerar att smittas och sedan smitta andra brukare. Jag undrar hur många vi redan har smittat? Detta måste komma ut, jag vill att anhöriga får veta, sa Linda, som egentligen heter någonting annat.
Fackförbundet Kommunal lade även skyddsstopp på en hemtjänstverksamhet i Eskilstuna för att skyddsutrustning saknats och att personalen i stället fått använda regnponchos.
I en annan artikel kunde vi berätta att Region Sörmland stoppat Eskilstuna kommuns användning av egentillverkade munskydd gjorda av pappershanddukar.
Catarina Eriksson är ordförande i Kommunal öst. Hon ser allvarligt på hur situationen för deras medlemmar har hanterats.
– Det finns brister i hur man jobbar förebyggande, framförallt kring skyddsutrustning. På vissa platser har man inte skött det alls. Vissa kommuner tror också att man kan göra en central riskplan, men varje arbetsplats är unik. Sedan är det fråga om hur involverade skyddsombuden har fått vara i det arbetet.
Vidare säger hon att det personalen går i genom hade kunnat vara annorlunda om man gjort rätt satsningar tidigare.
– Det som händer nu är ett resultat av all nedmontering som har gjorts inom omsorgen och hur man har hanterat det här med privatisering. Jag hoppas att man tar lärdom av det och att det blir fler kollegor och bättre arbetsvillkor framöver, säger Catarina Eriksson.
Även pensionärsorganisationen SPF Seniorerna anser att kommunerna inte har skött sitt arbete på bästa tänkbara sätt.
– Besöksförbudet skulle ha införts omedelbart. Sedan kan man läsa mellan raderna att personalen inte alltid har haft tillgång till skyddsutrustning, vilket naturligtvis är problematiskt, säger Ulla-Britt Lindberg, ordförande inom SPF, och fortsätter:
– Vi skulle ha dragit igång ett projekt som heter "Tillsammans mot ensamhet". Det har vi fått ställa in. Men nu är det verkligen ett skriande behov eftersom folk sitter ensamma, även de som tidigare kunde vara ute.