Prisades för familjebok som hjälper nyanlända

Författaren Josefin Andersson och illustratören Daniela Lundin Hatje från Eskilstuna prisades som Framtidens innovatörer vid Sörmlandsdagen. Maria Printz från Strängnäs tog emot den prestigefyllda Sörmlandsmedaljen.

Sörmland2016-09-29 15:49

På onsdagen arrangerades Sörmlandsdagen som samlar privata och offentliga aktörer som på olika sätt sysslar med frågor kring innovation och entreprenörskap.

Det var tredje gången som den årligt återkommande Sörmlandsdagen ägde rum. Platsen var den här gången Strängnäs Business Park.

Arrangemanget lockade cirka 110 deltagare. De bjöds bland annat på intressanta föreläsningar, seminarier och en lättare lunch bestående av sörmländsk mat.

Flens världsorkester, med Lutte Berg som konstnärlig ledare, gjorde ett inspirerande och uppskattat framträdande.

En annan höjdpunkt var de utmärkelser som Sörmlandsdagens arrangörer delade ut.

Maria Printz fick ta emot Sörmlandsmedaljen för betydelsefulla insatser inom sörmländskt mathantverk. I motiveringen står det bland annat: "Hon har, dels genom eget företagande, dels i god samverkan med andra, bidragit till att utveckla och uppmärksamma Södermanlands arbete inom matområdet. Maria är en sann vän av utveckling på landsbygd."

Det var en märkbart rörd Maria Printz som tog emot medaljen ur landshövding Liselott Hagbergs hand.

– När världsorkestern framträdde tänkte jag på varför man börjar älska sin plats, sa Maria Printz med darr på rösten och fortsatte:

– Då tänkte jag att kanske särskilt när man har rötter i andra delar av världen och kommer till en ny plats, vilket mina föräldrar gjorde båda två, så blir man jättekär i en ny plats och då vill man göra liksom allt för den.

Sörmlands pristagare och kandidater till SKAPA:s Framtidens innovatör blev författaren Josefin Andersson och illustratören Daniela Lundin Hatje från Eskilstuna.

De har skapat en pedagogisk familjebok som hjälper nyanlända barn och vuxna att lära känna det svenska samhället. Motiveringen lyder: “Med denna produkt får våra nya invånare en bra start i sitt nya hemland".

– Boken finns i dag översatt på fyra språk. Vårt mål är att den innan årsskiftet kommer att komma på ett tiotal språk. Den finns att ladda ner på valkomnahit.se och Migrationsverkets hemsida för att så många som möjligt ska kunna ta del av den här informationen, sa Josefin Andersson vid prisutdelningen.

Utmärkelsen Årets Nybyggare – Nystart gick till Alaa Saleem som sedan 2014 driver företaget El och Kontrollteknik i Eskilstuna.

Han har sedan ankomsten till Sverige på kort tid kompletterat sin elingenjörsutbildning från Irak. Han har även skaffat sig behörighet och arbetslivserfarenhet inom yrket i Sverige.

I motiveringen står det bland annat: “Han har målmedvetet med små resurser, stark vilja och hårt arbete byggt upp ett lönsamt och välrenommerat företag som har etablerat sig på en hård konkurrensutsatt marknad och har goda utvecklingsmöjligheter."

– Det känns jättebra, faktiskt, sa han till tidningen efter prisutdelningen.

Han tackade banken SEB och Almi som hjälpt honom att starta företaget.

– Jag vill utveckla mig. Jag vill skaffa mer erfarenhet, jag vill skaffa mig mer information. Jag vill utveckla mig här, sa Alaa Saleem.

Hur går det för ditt företag?

– Det går jättebra. Jag har mycket att göra. Jag har massor av kunder.

Sörmlands pristagare och kandidat till SKAPA:s Uppfinnarstipendium blev Eskilstunaföretaget Blowpoint AB med Janne Krekola, Marcus Eriksson, Johan Krekola och Petrus Joona. Produkten är en pålitlig alkoholmätare för offentlig miljö. Motiveringen lyder: “Pålitlig mätare med bra namn som ger oss alla en säkrare värld".

– Tanken med det här är att vi ska minimera antalet onyktra trafikresor genom att erbjuda en konsumentprodukt ute på hotell- och konferensanläggningar, travbanor och så vidare, sa Marcus Eriksson vid Blowpoint AB.

– Sedan är ambitionen att vi ska kliva ut i Europa och kunna förändra världen. Italien och Frankrike har i dag ganska stora problem med alkoholrelaterade skador i trafiken.

Marie Pettersson från Mälarchark AB utsågs till Årets Företagare Sörmland. Priset delades ut av Företagarna. Mälarchark är ett familjeföretag som har verkat över 80 år i branschen. Företaget har fått fler än 25 medaljer för sina produkter.

Ur motiveringen: "Med gedigen yrkeskunskap och ett brinnande engagemang har Årets Företagare Sörmland utvecklat fantastiska produkter och är en god ambassadör för sin bransch".

– Jag hade en vision hur det här företaget skulle vara typ nu. Jag har jobbat hårt i nästan 20 år på det och tycker att vi är där jag ville vara. Det är jätteroligt, sa hon vid prisutdelningen.

Vid Sörmlandsdagen uppmärksammades även Kilenkryssets ägare och grundare Jan Persson som har utsetts till Årets sörmlänning av Sörmlandsakademien.

I motiveringen står det bland annat: “Med grunden i jordbruk och småskalighet på Fogdön har Kilenkrysset växt fram till en av de största privatägds bygg- och fastighetskoncernerna. Mannen bakom den lavinartade utvecklingen är Jan Persson, som satt Sörmland i allmänhet och Strängnäs i synnerhet på kartan"

– Jag älskar Sörmland. Det är roligt att vara här. Jag känner mig hedrad att få det här priset, sa Jan Persson när han stod på scenen.

Ann Östman från Nyköping fick priset Mentor Nystart. Priset Matverk Sörmland 2017 gick till Erika Olsson på Onsberga gård och Ayhan Aydin och Abbas Salehi i Nordisk matutveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om