På åtta år har medelpriset på en villa i Trosa ökat med nästan en miljon kronor. Förra året låg snittpriset för en villa där på 2,4 miljoner kronor jämfört med 1,5 miljoner kronor 2005 - en prisökning på 60 procent. Villapriserna i Gnesta visar på samma utveckling. Det är också i dessa två kommuner som villapriserna är högst i länet.
Generellt har priserna på sörmländska villor ökat, men utvecklingen har sett olika ut i olika delar av kommunen.
De kommuner som geografiskt sett ligger närmast Stockholm och dessutom har bra kommunikationer och pendlingsmöjligheter är de kommuner där villapriserna är som högst.
– De här kommunerna som inte ligger så långt ut i Sörmland har stor inflyttning från Stockholm, och de som flyttar hit har lite mer pengar med sig, säger Kenneth Andersson, fastighetsmäklare i Trosa och Gnesta.
Med undantag för Vingåker och Katrineholm ökade villapriserna som mest fram till finanskrisen 2008, därefter har kurvan planat ut, och även påverkats av de förändrade bolånereglerna som trädde i kraft 2010. Trots prisökningarna är det flera mäklare som anser att marknaden har varit avmättad ett tag nu, och att proppen kan gå ur när som helst.
Vingåker är ett undantag. Där är medelpriset på villor lägst. De säljs flesta villorna för strax under en miljon kronor.
– Vingåker tappar invånare i stort sett varje år och vi har låga inkomster här. Jag upplever att priserna ligger ganska still och att de har gjort det i flera års tid eftersom det är så liten omsättning i Vingåker. I Katrineholm är efterfrågan bättre. Där kan det till och med bli budgivningar, säger Tor-Leif Thuresson, fastighetsmäklare i Vingåker och Katrineholm.
I Oxelösund kostade villorna förra året mer än i både Vingåker och Flen, men där har priserna ökat minst av alla Sörmländska kommuner. Snittpriset på en Oxelösundsvilla ökade med endast 12 procent mellan 2005 och 2013.
Håkan Thelin, fastighetsmäklare i Nyköping och Oxelösund tror att den låga prisutvecklingen i kommunen framför allt beror på kommuninvånarnas egen betalningsvilja, och vad de anser att ett boende på orten är värt.
– Vi styrs mycket av psykologi. Prisutvecklingen kommer inte av inflyttning. Där tror politikerna alltid fel. Det är invånarna själva som driver upp priserna om de har framtidstro, säger han.
Nyproduktion är en annan faktor som kan driva upp priserna. Men eftersom nyproducerade bostäder blir dyra i förhållande till de bostäder som redan finns så har det varit svårt att satsa på det i just Oxelösund.
– Fyrtiotalister som flyttar ur sina villor i Oxelösund köper dyr nyproduktion i Nyköping, men de är inte beredda att betala samma pris för nyproduktion i Oxelösund.
– Men det är en förändring på gång. Om man gör den här undersökningen om tre år tror jag att det kommer att se annorlunda ut, säger Håkan Thelin.