Privatvärdarna kräver höjningar på över tio procent

10,32 procents höjda hyror. Det är det genomsnittliga kravet från Fastighetsägarna när förhandlingarna om nästa års hyror för sex sörmländska kommuner nu inletts. "Fullkomligt absurt", säger Hyresgästföreningens Marcus Kjellin.

Fastighetsägarna Mittnord hyreskrav snittar på 10,32 i Sörmland. Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen menar att det är fullständigt orealistiskt.

Fastighetsägarna Mittnord hyreskrav snittar på 10,32 i Sörmland. Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen menar att det är fullständigt orealistiskt.

Foto: Jessica Collin

Sörmland2022-10-14 09:53

På torsdagen inledde Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna MittNord, branschorganisation och ombud för privata hyresvärdar, förhandlingarna om nästa års hyror i sex av Sörmlands kommuner.

Det genomsnittliga kravet ligger på 10,32 procent vilket motsvarar en hyreshöjning med cirka 700 kronor för en snittlägenhet, en trea med en hyra på 7 000 kronor.

undefined
700 kronor mer i månaden skulle en genomsnittlig trerumslägenhet kosta om hyran höjs med tio procent.

Nivån har fått Hyresgästföreningen att reagera kraftigt:

– Fastighetsägarnas hyreskrav kan inte beskrivas som annat än fullkomligt orealistiska och verklighetsfrånvända. Årets hyresförhandlingar ska föras mot bakgrund av den trepartsuppgörelse som Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna Sverige ingått och den bygger på långsiktig balans mellan parternas intressen, inte att en part kortsiktigt ska roffa åt sig på motpartens bekostnad, säger Marcus Kjellin, ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen.

undefined
Fastighetsägarna Mittnord hyreskrav snittar på 10,32 i Sörmland. Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen menar att det är fullständigt orealistiskt.

Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen har i en TT-artikel tidigare sagt att det skulle krävas en justering på mellan 20 och 25 procent utifrån kostnadsutvecklingen. Enligt hans beräkningar skulle en hyreshöjning som ligger under åtta procent leda till en realsänkning av hyran.

– Effekten framåt kan bli att det inte kommer att gå att investera i hyresrätter, och en eskalerande bostadskris, sa han.

Marcus Kjellin menar dock att fastighetsägarna har marginaler att ta av:

– Vi befinner oss i ett samhällsekonomiskt mycket trängt läge där privathushållen och därmed hyresgästerna drabbas mycket hårt ekonomiskt med stigande matpriser, skenande konsumtionskostnader och flerdubblade elräkningar. Att tro att hyresgästerna ska klara en orimligt hög hyreshöjning ovanpå det är fullkomligt absurt, det kommer vi aldrig att acceptera. Fastighetsbranchen har en decennielång period av mycket goda år bakom sig – de kan hantera det rådande läget utan att skörta upp hyresgästerna, säger han.

De hyror som nu förhandlas ska gälla från den 1 januari. Eskilstuna hör inte till de sex kommuner som ingår i förhandlingen då det nuvarande avtalet löper fram till och med mars nästa år. 

– Om ingenting händer under hösten som får Fastighetsägarna att ändra sig skulle det förvåna mycket om inte kraven ligger på samma nivå även i Eskilstuna, säger Marcus Kjellin och tillägger att han har en viss förståelse för att många fastighetsägare fått ökade kostnader.

– Men hur vi än räknar har de inte behov av så höga hyreshöjningar. Tittar man bakåt tio år så har hyrorna ökat med mellan en och två procent årligen. Sett till årets förutsättningar med hög inflation och höjda räntor är det rimligt att hyrorna höjs med några tiondelars procent från de nivåer vi sett de senaste åren, inte mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!