MTR Mälartåg byter ut sin vd – igen

För drygt ett år sedan fick MTR Mälartåg en ny vd. Nu är det dags igen. Lika hastigt som Joakim Sundh tillträdde, avgår han nu.

MTR Mälartåg får återigen en ny vd.

MTR Mälartåg får återigen en ny vd.

Foto: Jann Lipka

Sörmland2023-12-15 16:35

Under fredagseftermiddagen kom MTR med beskedet att vd:n för MTR Mälartåg byts ut med omedelbar verkan. Anders Gustafsson tar nu över rodret på det problemtyngda företaget där mängder av tåg varit inställda och försenade ända sedan MTR tog över driften i december 2021.

Själv väljer bolaget att se ljust på situationen i sitt pressmeddelande. De pekar på att Mälartåg nyligen gått upp i trafik och ökat antalet avgångar i den nya tidtabellen som började gälla 10 december. "Utökningen av trafiken är bland annat möjlig tack vare att många nya lokförare utbildats i MTR:s egen regi och utexamineras månaderna före och efter årsskiftet" skriver de.

undefined
Anders Gustafsson blir ny vd för MTR Mälartåg.

Anders Gustafsson började på MTR i augusti 2022 som vd för MTR Tech som ansvarar för fordonsunderhållet på Mälartåg. Där kommer han att kvarstå som vd, parallellt med att han åtar sig samma roll på Mälartåg. Tidigare har Anders Gustafsson bland annat varit vd för SJ Öresund AB som ansvarade för Öresundstågstrafiken. Erfarenheter som kommer att vara väldigt betydelsefulla, menar MTR.

Anders Gustafsson tar över vd-rollen efter Joakim Sundh, som enligt MTR själv valt att lämna företaget för en ny tjänst utanför MTR-koncernen.

Joakim Sund har också varit vd för MTR Pendeltågen i Stockholm, som därmed nu också får en ny vd. Där tar Lena Herrmann över.

– Jag är mycket glad över att få välkomna Lena och Anders i deras nya roller. De har båda med sig värdefulla perspektiv från sina tidigare erfarenheter både inom och utanför MTR, säger Caroline Åstrand, koncernchef och vd för MTR Nordic i pressmeddelandet.

undefined
Frida Ukmar var MTR Mälartågs första vd.

Anders Gustafsson blir den tredje vd:n i ordningen för MTR Mälartåg. I samband med att det stod klart att MTR-koncernen vunnit upphandlingen om Mälartågen utsågs Eskilstunabördiga Frida Ukmar i juni 2021 till vd för det då nybildade bolaget MTR Mälartåg.

15 problemfyllda månader senare ersattes hon plötsligt av Joakim Sundh, som redan tidigare var vd för MTR Pendeltågen. MTR förnekade att Ukmar fått sparken och förklarade att hon själv valt att säga upp sig. I samband med det vd-skiftet aviserade MTR Mälartåg ett antal åtgärder för att få "en stabilare och mer förutsägbar trafik i Mälardalen". Bland annat en tidtabell för 2023 som resenärerna skulle kunna lita på och fler egna lokförarutbildningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!