Socialtjänsten måste ta alla anmälningar om vanvård av barn på allvar, även om de är anonyma, och även om man kan misstänka att de är falska.
– Socialtjänsten kan aldrig slå ifrån sig och säga att det här är förmodligen en falsk anmälan, utan de måste följa upp allting, säger Christian Kullberg, professor i socialt arbete på Mälardalens universitet. Det gäller även anonyma anmälningar.
Anmälningar där syftet är att skada den anmälda, snarare än en genuin oro över att barn far illa, är inte helt ovanliga i samband med vårdnadstvister, enligt Kullberg. Men alternativet att ignorera anmälningar som misstänks vara falska är värre än att ta dem på allvar.
– Det finns ett fall i Örebro, där det var en man som kom till socialjouren och sa att hans före detta fru inte är bra med barnet, att han var rädd att hon skulle ta livet av barnet. Och socialtjänsten ignorerade det. Och hon gjorde faktisk det, hon tog livet av det barnet, säger Christian Kullberg.
Att anmäla någon med uppsåtet att skada den anmälda, och där det inte finns någon verklig oro bakom anmälan, skulle teoretiskt sett kunna vara brottsligt. Det säger Zilla Hirsch, kammaråklagare i Stockholm. Men i praktiken går det knappast att lagföra någon för detta, menar hon, eftersom det är svårt att bevisa uppsåtet.
– Att kunna bevisa att någon verklig oro inte fanns, det är väldigt svårt, säger hon.