För drygt sex månader sedan var allting som vanligt. Sedan kom coronaviruset och vände upp och ned på mer eller mindre allting i samhället. För sjukvårdspersonalen har det varit en tuff vår. Det berättar Mari Kampf Westerberg, divisionschef för psykiatri och funktionshinder på Region Sörmland.
– Personalen har påverkats på flera olika sätt. Många har behövt byta arbetsplats och börjat arbeta med nya uppdrag. De som har varit oerfarna och haft lite tid för förberedelser har vi känt en extra stor oro för och därmed ett stort ansvar för att ta hand om, säger hon.
Utöver det har viss personal fått ta hand om fler patienter än vad de är vana vid och kanske känt en oro för att själv bli sjuk eller att föra med sig smittan hem.
– Det kan också finnas fall där personal haft en medarbetare eller nära anhörig som vårdats på en avdelning intill. Det är många olika delar som gör att arbetssituationen varit extrem och därför gjort att många blivit utarbetade, trötta, ledsna och kanske arga. Samtidigt finns det personal som känt en stark meningsfull känsla av att få vara med i en sådan här situation och ett slags flow, fortsätter Mari Kampf Westerberg.
För att hjälpa personalen som mått dåligt har flera åtgärder satts in. Men det är inte alltid som stödet har fungerat fullt ut.
– Vi har haft krisstöd sedan mars, både enskilt och i grupp. Trots att vi erbjöd många stöd märkte vi att användandet av stödet minskade. Därför tog vi ett nytt samlat grepp som vi kallar lära för inspiration, lira. Det går ut på att vi utbildar chefer och skyddsombud som i sin tur samlar sina medarbetare på respektive arbetsplats. Ett enkelt verktyg som sätter fokus på lärande. Vad har fungerat bra och vad behöver vi ta med oss för att kunna bli ännu bättre i framtiden.
Mari Kampf Westerberg utvecklar sitt resonemang.
– Vi vill fokusera på vad vi har lärt oss, inspirera varandra och förstärka medarbetarnas tro på sin egen förmåga. Att dela konkreta berättelser gör att man får en bild av varandras styrkor. Vi behöver vara rustade inför hösten, men också titta tillbaka på den här perioden och tillsammans forma idéer för framtiden, säger hon.
När det kommer till allmänheten har Region Sörmland ännu inte sett några ökade behov av psykiatrisk vård. Under april månad gick besöken till psykiatrin ned med 44 procent jämfört med samma månad i fjol. Men Mari Kampf Westerberg tror att fler kommer att söka sig till vården framöver på grund av psykisk ohälsa orsakad av pandemin.
– Det planerar vi för. Eftersom besöken har minskat känner vi också en oro för att våra mest sårbara patienter kommer att genomgå ett ökat psykiskt lidande. Även WHO varnar för att en våg av psykisk ohälsa är på väg. Det är först efter krisen som vi kommer att se en ökning, och kanske även en ökning bland självmorden.
För att möta allmänhetens behov jobbar man på högvarv inom länets psykiatri. Det handlar om att få till samarbeten mellan kommunerna, primärvården och specialistpsykiatrin. Även kompetensförsörjning och rekrytering av mer personal är något som man tagit kraftigare tag kring.
– Det handlar också om att erbjuda fler gruppbehandlingar och digitala besök för att effektivisera så att vi kan hjälpa så många som möjligt, säger Mari Kampf Westerberg.