Psykolog: Likgiltighet kan leda till ohälsa

En liten klick arbetslösa ungdomar är passiva i sitt jobbsökande. Det menar psykologen Svala Firus på arbetsförmedlingen i Strängnäs och Eskilstuna. Hon har fått medhåll av ett 30-tal kontor i Sverige.

Svala Firus Waltersson JS1.jpg

Svala Firus Waltersson JS1.jpg

Foto:

Sörmland2015-06-22 06:00

Svala Firus skrev en debattartikel i Expressen som blev en viral succé. I förra veckan var den delad över 27 500 gånger på Facebook. Det satte igång en diskussion om ungdomsarbetslöshet och statistik. Efter artikeln har kollegor från hela landet hört av sig.

– Jag har fått stöd från ett 30-tal kontor som bekräftar att det är svårt att komma åt den här gruppen. Trots en mängd insatser, där vi försöker jobba för och med ungdomarna, finns det en grupp som inte kommer oss till mötes, säger Svala Firus.

Det har funnits rekryteringsträffar där 185 ungdomar har bjudits in, men bara tolv har kommit, trots löfte från arbetsgivare om att anställa 30–40 ungdomar. På en annan rekryteringsträff, som 50 ungdomar bjöds in till, kom inte någon. När arbetsförmedlingen har tittat på varför ungdomar inte har kommit har det hos enskilda funnits attityder som att det är tråkigt att göra mackor, eller att det är viktigt med sovmorgon.

– Jag vill inte peka finger åt alla ungdomar, den här attityden förekommer inte hos de allra flesta, de flesta är inte inskrivna hos oss. Sedan finns det även en grupp som saknar kunskap och självförtroende, de vet helt enkelt inte hur man gör.

Också två arbetsgivare har hört av sig efter debattartikeln. En av dem berättar att han hade anställt en ungdom till sin servering. Ungdomen jobbade ett eller två pass, men vill sedan hellre hänga med sina kompisar. Pengar hade han.

– Vad det gäller skolan förs en debatt om ansvar. Det finns en syn att det ligger på läraren och skolans ansvar att eleven klarar sina studier, och för det ger man många chanser. Sedan tar man klivet ut i livet och förstår inte att det inte funkar på samma sätt.

Svala Firus upplever inte att ungdomarna har någon gemensam nämnare, som avbruten skolgång eller funktionshinder, däremot finns ett slags håglöshet.

– Den här gruppen är viktigast att nå, de står längst bort från arbetsmarknaden. Men de har ingen plan B, de har inga idéer eller tankar på vad de ska göra i stället. Om man väljer bort en rekryteringsträff för något annat, då kan jag köpa det, men de jag möter har inga sådana tankar på att göra något annat. Passiviteten leder in i en ond cirkel, som kan leda till nedstämdhet och ohälsa.

Ungefär hälften av de ungdomar som ingår i Sveriges officiella statistik över ungdomsarbetslösheten, 24 procent i maj, är heltidsstuderande. Det är lätt att få uppfattningen att det är helt hopplöst att få ett arbete, menar Svala Firus.

– Jag tror att det är väldigt nedbrytande att hela tiden höra att var fjärde är arbetslös.

Vad ska man göra det här problemet?

– Vi måste våga lyfta problemet och debattera det. Rent politiskt tycker jag inte att gymnasiet borde vara obligatoriskt. Det finns en stor grupp som inte alls är motiverade att läsa vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om