Sörmlandspsykiatrin ska centraliseras

För att spara pengar föreslås att den psykiatriska slutenvården i Sörmland samlas på ett sjukhus istället för dagens två. Ett förslag som innebär att patienter och personal behöver åka klart längre sträckor än idag.

I framtiden kan all psykiatrisk slutenvård i Sörmland komma att samlas här, på Nyköpings lasarett eller på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det ska nu en utredning titta närmare på.

I framtiden kan all psykiatrisk slutenvård i Sörmland komma att samlas här, på Nyköpings lasarett eller på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det ska nu en utredning titta närmare på.

Foto: Alvin Jens

Sörmland2023-11-07 08:26

Regionens stora sparpaket rullar vidare, och nu har turen kommit till att syna vilka besparingar som kan göras inom psykiatrin. På tisdagen väntas en majoritet av regionstyrelsen bifalla ett förslag från regionstyret om att centralisera regionens psykiatriska slutenvård till ett sjukhus.

I dagsläget hanterar två sjukhus psykiatrisk slutenvård – Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett. Nu föreslås att en av enheterna ska stängas. 

undefined
Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) presenterade i slutet av oktober en "budget med krismedvetenhet" tillsammans med samarbetspartierna Vård för pengarna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Helt i enlighet med de förändringar som Christoffer Öqvist (M) berättade om vid budgetpresentationen 23 oktober i år:

– Jag tror att man kommer märka att det blir färre utbudspunkter, att man kanske behöver ta sig lite längre för att besöka vården, sa han då.

Konsekvenserna av att antingen Eskilstunas eller Nyköpings psykiatri stänger – för patienter, medarbetare och ekonomi – ska nu utredas. 

undefined
Lotta Back (V) ser inte centralisering av psykiatrin som ett tänkbart alternativ. Förutom patienter som behöver åka långa sträckor pekar hon ut att polis som transporterar tvångsvårdade patienter kommer att belastas på ett orimligt sätt.

Vänsterpartiets gruppledare Lotta Back har svårt för att se att det ska gå att genomföra en centralisering, av flera skäl. 

– Det är hål i huvudet att ens tänka tanken. Jag bedömer inte att det är möjligt att utvidga lokalerna så att man kan ta hand om alla på ett sjukhus. Dessutom skulle det bli oerhört långt att åka, dels för patienter men också för personal som idag jobbar på det sjukhus som i så fall läggs ned. 

Utredningen ska vara klar under första kvartalet 2024 för att sedan komma med förslag till beslut.

Läs mer: Regionkrisen: Problemen, ansvaret och lösningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!