För KD:s gruppledare Marie-Louise Forslund Mustaniemi är landstingets beslut en seger.
– Det är jätteroligt. Inte minst för att kollegor i andra delar av landet tagit till sig mitt förslag, nu senast Västra Götaland. Det betyder att ytterligare en region kommer att ansluta sig.
Projektet SMS-livräddare startade i Stockholms län 2010 i ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Södersjukhuset. Sedan 2010 har över 2 000 larm hanterats av systemet. En första utvärdering visar att andelen som får hjärt- och lungräddning kan öka med 30 procent.
I dag är över 2,5 miljoner människor i Sverige utbildade i hjärt-lungräddning. SMS-livräddare gör att deras kunskaper kan tas till vara på ett effektivare sätt. Genom geografisk lägesbestämning av mobiltelefoner kan alla som är utbildade i hjärt-lungräddning och anslutna till systemet snabbt larmas vid ett misstänkt hjärtstopp. Systemet aktiveras via 112, samtidigt som ambulans och räddningstjänst larmas.
Larmet till mobiltelefonerna kommer som ett SMS, med uppgift om var det misstänkta hjärtstoppet har inträffat. En automatisk uppringning gör samtidigt mobilanvändaren uppmärksam på att det kommit ett SMS.
Det har redan tidigare funnits intresse för att ansluta sig till systemet, men eftersom det hittills handlat om ett forskningsprojekt har inga andra landsting släppts in. Nu pågår den slutliga vetenskapliga utvärderingen och när den är klar kan det öppna för ett bredare samarbete.
– Det ska inte behöva ta mer än ett år, tror Marie-Louise Forslund Mustaniemi.
Hon skulle själv gärna gå en kurs för att kunna ansluta sig.
– Jag tycker det vore väldigt bra om vi landstingspolitiker föregick med gott exempel i detta.