Inom Räddsam Mälardalen - där Eskilstuna, Strängnäs och nu även Flen ingår tillsammans med flera västmanländska orter - har man i år återupplivat en tradition som gick i graven på 1990-talet.
– Vi har återinfört skogsbrandvärnen. Sammanlagt 45 personer har fått utbildning i teori och praktik och har kopplats till våra tre stationer i Ärla, Näshulta och Västermo, säger Lars Lagebo, räddningschef på räddningstjänsten i Eskilstuna.
Det handlar om personer som är vana vid att vistas i skog och mark - skogsarbetare, lantbrukare och även orienterare - som nu kan kallas in vid behov.
– Framför allt vid längre insatser för att vi ska kunna bli mer uthålliga. När man behöver jobba i flera dygn räcker inte brandmännen till, säger Lars Lagebo.
De frivilliga i skogsbrandvärnet kommer att jobba med och arbetsledas av en brandman. De har anknytning till bygden och kommer främst att rycka in i sin hembygd, men kan också hjälpa till på andra platser om det blir en riktigt stor brand.
Förutom skogsbrandvärnen har Räddsam Mälardalen förbättrat sin materiella utrustning sedan i fjol.
– Vi har betydligt mer och bättre grejer nu. Slangar, pumpar med mera, säger Lars Lagebo.
En erfarenhet som de tar med sig från förra årets sommar, är att tidigt sätta in stora resurser vid larm.
– Vi har varit offensiva och åkt ut med mer folk och bilar tidigt. Om de inte behövts har de bara vänt. Det har varit framgångsrikt och så ska vi fortsätta jobba.
Lars Lagebo har jobbat inom räddningstjänsten i över 30 år. Han säger att de torra somrarna kommer allt oftare.
– Mina första 15 år hade vi inga stora skogsbränder. Det var då skogsbrandvärnen togs bort. De behövdes inte.
De största riskerna menar Lars Lagebo finns i de stora skogsområdena.
– Där det inte finns åkermark, vägar eller andra naturliga avgränsningar som kan stoppa branden. Det kan också vara svårt för oss att hinna ta oss runt branden, säger han.
Västra Sörmlands räddningstjänst (VSR), med verksamhet i Katrineholm och Vingåker, anser sig vara väl rustade inför ytterligare en torr sommar. Räddningschefen Mattias Gårdholt säger att ge gjort en hel del för att förbereda sig.
Sedan april i år ingår VSR i det ledningssystem som Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) ansvarar för. Det innebär bland annat att VSR kan få hjälp av RTÖG vid framför allt större räddningsinsatser.
– Samarbetet innebär att vi har tillgång till mycket mer resurser, framför allt tankbilar och personal, säger Gårdholt.
Att ingå i RTÖG innebär också att VSR som enda räddningstjänst i Sörmland nu har möjligheter att begära förstärkning från Jönköpings, Kronobergs och Blekinge län under sommaren.
– Men det ska hända något riktigt stort för att vi ska nyttja det, säger Mattias Gårdholt.
En annan nyhet är ett avtal med Maskinringen Sörmland, där lantbrukare kan ställa upp med hjälp vid behov.
– Vi kan ringa dem när vi till exempel behöver stora gödseltunnor för vatten eller en fyrhjuling. Då skickar de ut sms till sina medlemmar.
Samarbetet med Maskinringen har pågått i flera år, men är nu nedpräntat i ett ordentligt avtal.
Dessutom har man haft övningar tillsammans med hemvärnet, för att kunna nyttja dem vid insatser.
Mattias Gårdholt vill ge en eloge till Frivilliga flygkårens brandflyg, som spaningsflyger för att lokalisera bränder under sommaren.
– När det är som värst flyger de två gånger om dagen. Förutom Sörmlands brandflyg så flyger Östergötlands så nära oss så att de ser in över vårt område, säger Gårdholt.
Även om Västra Sörmland var väldigt förskonat från större bränder förra sommaren, tar räddningschefen på VSR ändå med sig en del lärdomar.
– Framför allt att våga fråga om hjälp tidigt så att man kan hålla ut över tid. Man kör snabbt slut på sin personal annars, säger Mattias Gårdholt.
I södra Sörmland ansvarar Sörmlandskustens räddningstjänst för brandbekämpningen i Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa kommuner. I den delen av länet har det hittills i sommar kommit mycket lite regn. Därför införde man härom dagen ett eldningsförbud som innebär förbud att göra upp eld på andra platser än i grillar och på grillplatser.
Sedan förra året har man köpt in nytt materiel i form av exempelvis slangar, samt sett över vilka man har på olika larmlistor.
– Det kan vara lantbrukare eller företagare som kan hjälpa till att transportera vatten, säger Thomas Ydrenius som är räddningschef i beredskap.
Från och med november kommer Sörmlandskustens räddningstjänst att ingå i Södertörns brandförsvarsförbund, vilket innebär att man kan få hjälp från ett flertal Stockholmskommuner.
– De är betydligt större och har mer resurser än vi, säger Thomas Ydrenius.
Gemensamt vill brandcheferna i Sörmland uppmana privatpersoner att använda sitt sunda förnuft när det gäller grillning och eldning i sommar.
– Tänk på att stanna kvar och se till att det är ordentligt släckt. Om det blåser upp kan glöden snabbt sprida sig, varnar Thomas Ydrenius.