Reflexkritiken mot kommunerna: Skulle spara miljoner

Att dela ut reflexer är en liten insats som får stor betydelse för kommunerna. Det menar trafiksäkerhetsföreningen NTF som är kritisk till att många kommuner inte gör tillräckligt för att öka reflexanvändandet.

Sörmland2016-12-06 07:32

Enligt NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, sker 40 procent av alla trafikolyckor där fotgängare är inblandade i mörker och majoriteten i tättbebyggt område.

– Det farliga är att folk tror att de syns i stan bara för att det finns gatubelysning och neonskyltar. Men är det lite blänk på rutan och mörkt ute så är det jättesvårt för bilister att se fotgängare som inte har reflexer, säger Lars Nordquist, verksamhetsansvarig på NTF.

Under hösten och vintern ökar risken för trafikolyckor. Antalet mörka timmar på dygnet och att många människor bär mörka kläder gör att man syns sämre. Enligt NTF ser bilisten en person i mörka kläder och utan reflex först på 25-30 meters avstånd. Har gångaren däremot reflex syns denne på 125 meters håll.

– I de förhållanden som råder vintertid har bilister en stoppsträcka på ungefär 25-30 meter när de kör 50 inne i stan. Ser jag inte en fotgängare förrän jag är 25 meter ifrån så har jag ingen möjlighet att stanna. Det gäller att ha tur om man blir påkörd. För äldre som är lite skörare räcker det med att en bil kör i sex km/h och att de går i backen så kan det gå riktigt illa, säger Lars Nordquist.

Föreningen NTF jobbar ständigt för att fler ska använda reflex eftersom det minskar risken för att bli påkörd. Lars Nordquist menar att kommuner borde ta större ansvar när det gäller att förbygga olyckor på det sättet. Han lyfter Örebro som bra exempel. Där har kommunen "Lyktgubbar" som går ut på stan och delar ut reflexer, fixar med cykellysen och informerar kommuninvånarna om vad som gäller.

Enligt Lars Nordquist är det en väldig skillnad på hur mycket olika kommuner engagerar sig i reflexfrågan. Av Eskilstuna, Strängnäs och Flen är det bara Eskilstuna kommun som aktivt gått ut och delat ut reflexer i år.

– Det var vi och räddningstjänsten bland annat som delade ut reflexer under en tvåveckorsperiod i november. Det är inte många som använder reflex men flera tog en när vi delade ut, säger Ann Gustafsson, projektsamordnare på trafikavdelningen, stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna.

Strängnäs kommun satsade stort på en reflexkampanj förra året, med både utdelning och en varningsfilm om hur dåligt en syns utan reflex, men hittills i år har kommunen inte gjort något sådant. Reflexer har i stället funnits att hämta på medborgarkontoret.

Flens kommun har inte heller gjort någon utdelning utan endast haft reflexer som gratisgåva till besökare i kommunhuset, i marknadsföringssyfte.

– Vi gör inte något sådant i dag, säger Peter Israelsson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Flens kommun, som tillägger att det kan vara något för kommunen att se över.

Lars Nordquist på NTF menar att kommunen skulle spara mycket på att satsa på reflexkampanjer.

– En person som har skadats allvarligt trafiken har en beräknad samhällsekonomisk kostnad på 5 miljoner kronor. En reflex kostar 15 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om