Region Sörmland gjorde ett mycket stort ekonomiskt överskott förra året, mycket tack vare generösa statsbidrag i samband med pandemin.
Nu står det klart att den styrande politiska majoriteten i regionen vill avsätta en del av dessa pengar, 173 miljoner kronor, till extra satsningar i pandemins spår.
Exakt vad pengarna ska gå till är inte bestämt än. De 173 miljonerna läggs till "regionstyrelsens oförutsedda medel". Beslut om att ta pengar därifrån fattas av regionstyrelsen allt eftersom man anser att det finns behov.
– Det är därför vi lägger det i en pott hos regionstyrelsen, för att kunna använda det väldigt flexibelt, säger Monica Johansson, regionstyrelsens ordförande.
Som exempel på vad pengarna kan gå till nämner hon vård som har skjutits upp till följd av pandemin.
– Det kan handla om vård och behandling, alltså sådant som fått anstå, säger Monica Johansson (S).
Ett annat exempel skulle kunna vara pengar till feriejobb för ungdomar. Regionen har tidigare gjort insatser på det området.
– Det var nästan 1 600 ungdomar som inte skulle ha fått ferierbete annars, som fick det i samband med att vi gjorde de här satsningarna, där även kommunerna var delaktiga, säger Monica Johansson.
De stora ekonomiska överskott som regionen har gjort de senaste åren borgar för en stark ekonomi, och de styrande i regionen framhåller ofta just att man står på en ekonomiskt stadig grund.
Samtidigt räknar Region Sörmland med att regionens verksamheter i år kommer att gå med ett stort underskott på 447 miljoner kronor. Det budgeterade underskottet uppvägs delvis av förväntade finansiella intäkter, och av att tidigare års överskott tas i anspråk. Men på längre sikt kan verksamheterna inte fortsätta att gå back.
– På sikt är det förstås inte hållbart, konstaterar Monica Johansson.
De ekonomiska förutsättningarna inför framtiden ska nu utredas.
I det arbetet ingår att ta hänsyn till faktorer som statsbidrag, skatter, befolkningsutveckling med mera.
– Sedan ska vi inte glömma bort att vi har den lägsta regionskatten av alla, säger Monica Johansson.
Men om, och i så fall när, skatten kan komma att höjas är oklart i dagsläget. Innan några sådana beslut kan tas måste utredningen vara genomförd.
– Man måste göra hemläxan först, säger Johansson.