– De här resurserna är oerhört viktiga, säger regionrådet Monica Johansson (S) om de pengar som regionen nu hoppas få av staten som kompensation för de extrakostnader man hittills haft för coronapandemin.
Den 31 augusti gick ansökningstiden för regioner och kommuner som vill ha del av statsbidraget för merkostnader i samband med covid-19 ut.
Sammanlagt har Socialstyrelsen fått in ansökningar till ett belopp av över 11 miljarder kronor – betydlig mer än de fem miljarder som regeringen har avsatt för ändamålet. Men finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare lovat att staten kommer att så för notan, även om den blir högre än fem miljarder.
För Region Sörmlands del handlar det om 331 418 000 kronor. Pengarna avser merkostnader för sådant som personal, personlig skyddsutrustning, medicinteknisk utrustning, informationsinsatser till allmänheten och lokalanpassningar. Personalkostnaderna utgör den enskilt största posten på närmare 211 miljoner kronor. Bland annat tecknades ett särskilt avtal som gav personal som jobbade med vården av covidsjuka extra betalt. Dessutom har man tagit in personal från andra regioner, hyrt in personal och fått hjälp av privata aktörer.
Enligt en sammanställning som tidningen Dagens medicin har gjort över ansökningarna från 17 av landets 21 regioner har Sörmland efter Region Uppsala ansökt om mest pengar i förhållande till sin befolkning.
Pandemin har slagit hårt mot Sörmland, slår Monica Johansson fast.
– Det är inte okänt för någon att vi har varit otroligt hårt drabbade, säger hon.
Nu ska Socialstyrelsen granska alla ansökningar och därefter fatta beslut om utbetalningar.
Monica Johansson säger sig ha gott hopp om att Region Sörmland ska få åtminstone största delen av de sökta pengarna. Och miljonerna i statsstöd är viktiga för att komma till rätta med den stora vårdskuld som byggts upp under pandemin, säger hon.
– Det är många som inte har kunnat få sin behandling under den här perioden.
Ansökan till Socialstyrelsen innehåller även en prognos över de förväntade merkostnaderna för resten av året. Enligt den blir de betydligt lägre än vad de varit hittills: drygt 117 miljoner. Men prognosen är osäker, betonar Monica Johansson. Den bygger på att smittläget fortsätter att hålla sig på dagens relativt låga nivå.
– Blir det en andra våg så kommer kostnaderna att öka.