– De här frågorna är viktiga för hela Sörmlands utveckling. Vi behöver göra den här energiomställningen och kraftsamla kring det.
Det säger regionrådet Monica Johansson (S), som även är ordförande i regionala utvecklingsnämnden. På sitt senaste sammanträde beslutade den att en "förstudie om regionens arbete och roll i energiomställningen" ska genomföras.
Det må låta torrt, men handlar om stora frågor kring industri, transporter och klimatomställning.
Bakgrunden är den förändring av hur energi produceras och konsumeras som måste till om klimatutsläppen ska kunna minska. Bland utmaningarna, som studien ska titta på, nämns effekt- och kapacitetsbrist i elnätet, hur lokal grön el ska kunna produceras samt industrins ökade behov av biogas. Utredningen ska därutöver kartlägga energimarknadens aktörer och deras ansvar och roller.
Region Sörmland har inte någon formell roll på energiområdet, som tillståndsmyndighet eller energibolag. Däremot har man ett ansvar för regional utveckling, där transportsektorn och näringslivets utveckling ingår. Omställningen mot en fossilfri värld är en viktig fråga även för regionen.
– Vi har mycket av en ledande och sammanhållande roll som region. Den är inte jättetydligt utpekad, men det finns förväntningar från den statliga nivån, från näringslivet och från kommunerna, säger Kenneth Hagström, regional utvecklingsdirektör.
Han lyfter fram SSAB i Oxelösund som en viktig aktör på området. Som tidningen har skrivit om vid flera tillfällen behöver stålverket en ny kraftledning för att täcka sitt ökade elbehov när man ställer om till att producera stål fossilfritt. Även behovet av biogas kommer att öka. Men det är inte bara i Oxelösund som behovet av el ökar.
– Vi har stora etableringar i Eskilstuna och även i Nyköping, där man kanske börjar få problem att möta de krav som finns på kraftförsörjning om man inte gör någonting, säger Kenneth Hagström.
Även Monica Johansson lyfter fram regionens samordnande roll på energiområdet.
– Vi ser hur splittrat det är. Det är så många aktörer som är inblandade i det här. Myndigheter, intresseorganisationer och det är viktiga frågor för näringslivet, säger hon.
Genom att samla alla aktörer kan Sörmland tala med en gemensam röst och på det viset lättare påverka beslutsfattare på högre nivå, resonerar hon.