I februari 2019 införde Region Sörmland ett visselblåsarsystem där anställda, via intranätet anonymt kunde slå larm om oegentligheter och missförhållanden. Anmälningarna skulle tas om hand och sammanfattas i anonyma formulär av en oberoende part och skickas till en utredningsgrupp inom regionen. Tjänsten hette Whistleblower.
Systemet beskrevs av regionledningen som ett effektivt sätt att motverka korruption, öka förtroendet för regionen samt stärka organisationens etik och värderingar. Det skulle vara enkelt och tryggt för regionens medarbetare att "göra det rätta". Regionanställda uppmanades bland annat att anmäla situationer där någon får privat vinning av sin tjänsteställning, vid misstankar om ekonomisk brottslighet, diskriminering, trakasserier eller tjänstefel.
Regionens säkerhetschef Lars Gunnar Svensson hoppades att systemet skulle fånga in grövre oegentligheter från högre chefer eller medarbetare i ledande befattningar, och även förtroendevalda regionpolitiker.
– Vi har länge arbetat mot korruption och oegentligheter, sa säkerhetschefen i februari.
Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) var nöjd.
– Det är viktigt att sörmlänningen känner att vi har ordning och reda i våra verksamheter. Det här är ytterligare ett sätt att visa att vi inte tolererar missförhållanden hos oss, sa Monica Johansson.
Ordning och reda var det också tills november i fjol. Då sades Whistleblower-avtalet upp. Länken till Whistleblower finns dock alltjämt kvar på intranätet men vare sig personal eller allmänhet har informerats om att tjänsten inte är aktiv.
Att "Whistleblower" inte går att använda blev Maria (fingerat namn) varse när hon skulle anmäla allvarliga arbetsmiljöproblem på hennes klinik vid ett av Sörmlands sjukhus.
– Jag har varit inne på intranätet vid ett par tillfällen den senaste månaden för att anmäla, men kom inte in på frågeformuläret. Jag tänkte att det var något tillfälligt fel. I veckan testade jag igen, det fungerade inte, och då hörde jag av mig till företaget, berättar Maria.
Visselblåsarsystemets externa part, Interaktiv säkerhet, bekräftade då att Region Sörmland inte längre köper tjänsten.
– Jag känner mig lurad och besviken över att jag inte kan vara anonym i en svår situation. Man gör inte en anmälan till sin närmaste chef i första taget. Speciellt inte om chefen är en del av problemet, säger Maria.
Hon tror att regionledningen vill undvika problem.
– Regionen vill själv granska vården och jag är övertygad om att många undviker att anmäla om det inte går att vara anonym, säger Maria.
Enligt regionstyrelsens ordförande Monica Johansson handlar det dock inte om att undvika anmälningar, utan om pengar.
– Avtalet sades upp den 30 november och orsaken var att under den här perioden så hade det inte kommit in några anmälningar, och det var en ganska dyr lösning, säger hon.
Enligt hemsidan för det bolag som regionen anlitade för visselblåsarfunktionen kostar det största whistleblower-paketet 8 000 kronor i månaden.
Varför ligger länkar och information om visselblåsarfunktionen kvar på intranätet trots att funktionen inte funnits på snart ett halvår?
– Det är helt oacceptabelt och jag tar på mig det fulla ansvaret. Vi skulle ha informerat, och den nya lösningen skulle givetvis ha varit på plats innan den gamla togs bort. En ny lösning ska vara på plats nästa vecka, säger Monica Johansson.