För snart ett år sedan chockade Kiruna IF:s herrlag omvärlden med sina regnbågsfärgade matchtröjor.
– På under 36 timmar fick vi ut budskapet i hela världen, berättar ordförande Johan Köhler.
Före projektet var Kiruna IF varken bättre eller sämre än andra hockeyklubbar, säger Johan.
– Ishockeyn är i princip Sveriges sämsta idrott vad gäller hbtq-frågor, då menar jag herrhockeyn. Det är en sorts kultur som gör att ingen vågar sticka ut. Antingen har hbtq-människor slutat eller aldrig vågat börja. Eller så finns de där, utan att våga komma ut.
Därtill hade gruvstaden Kiruna rykte om sig att ha en machokultur med föråldrade könsrollsvärderingar.
Förslaget till projektet kom från en funktionär som inspirerats av den amerikanske forskaren Richard Florida som framhåller vikten av tolerans för att uppnå framgång.
– En projektgrupp tillsattes och kom fram till att vi skulle göra tre förändringar i klubben – alla skulle hbtq-certifieras, spela i regnbågströjor och leva som vi lär.
Förra sommaren deltog Kiruna IF i Prideparaden i Stockholm.
– Många var tveksamma i början men när de förstod sammanhanget och vad det skulle leda till blev de positiva. Det var en speciell upplevelse att delta i Pride och jag kan säga att de spelare som var det minsta tveksamma ändrade sig då, berättar Johan.
Sedan dess har laget deltagit i en rad Pridefestivaler och mottagit priser på Idrottsgalan i Globen och på QX-galan. Johan Köhler utsågs även till Årets hetero på Gaygalan 2015. Ställningstagandet har även satt igång en debatt inom idrottsvärlden.
– Vi har fått ett enormt stöd från andra klubbar. Samhället håller på att förändras åt det här hållet. Vi råkade vara först, men nu kommer många andra efter.
Det är inte bara på isen som de förändrade attityderna syns – utan även i omklädningsrummet. Där det förut pratades mycket om brudar och bärs är det nu en mer avslappnad kultur och mera glädje, säger Johan.
Effekterna syns även utanför idrotten. Innan projektet låg Kiruna på plats 250 på listan över Sveriges mest toleranta kommuner. Tack vare förändringsarbetet har man klättrat till plats 38 och har som mål att toppa listan inom fem år.
Enligt Johan Köhler blev satsningen mera lyckad än vad han vågat hoppas på. En bidragande faktor var att hockeylegendaren Börje Salming valde att ställa sig bakom projektet.
– Han är en stor ikon som folk lyssnar på. På så sätt fick med oss ungefär 95 procent av Kirunas befolkning.
Enligt Johan Köhler har han som ordförande ansvar för att diskrimineringslagen efterföljs.
– Våra spelare är anställda och lyder under samma lagar som andra företag. Att en tränare står och skriker sexistiska skämt hade aldrig accepterats på någon annan arbetsplats.
Vad har du för tips till andra klubbar, ska de också klä sig i regnbågströjor?
– Faktum är att signalsändningen är jätteviktig. Att bara säga att man gör något räcker inte. Man behöver göra mera. Delta i Pridetåget, gå in som sponsor för Pridefestivalen och visa att det är viktigt, inte bara för idrotten utan för hela samhället.