– Den här tiden på året är det extra viktigt att titta på sin budget och hitta de alternativ som passar den. En resa på avbetalning eller som finansieras av snabblån är ett väldigt kostsamt alternativ, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors.
Förra året rusade snabblånen som hamnade hos Kronofogden i höjden. Det totala skuldberget hos Kronofogden översteg 70 miljarder kronor. Detta enligt en sammanställning som Visma gjort baserad på statistik från Kronofogden.
– För att undvika att betala av semestern under de efterföljande mörka vintermånaderna finns det några konkreta saker som man kan göra. Det enklaste är att titta i sitt närområde och se vad kommunen man bor i erbjuder för aktiviteter. Många kommuner har ett innehållsrikt och kostnadsfritt program för både barnfamiljer och vuxna, säger Maria Blomqvist.
Hon menar att sommaren är en period då man riskerar att handla mer än man har råd med.
– Det är en sådan period när man spenderar lite mer pengar. Man är ledig och vill göra något av den lediga tiden.
Det svala sommarvädret med mycket regn har fått efterfrågan på solsemestrar att öka och därmed även priserna. Som Eskilstuna-Kuriren kunde rapportera i går råder det panik efter sista minuten-resor. Åsa Morell, säljchef på Ticket i Eskilstuna, sa till tidningen charterarrangörerna har kunnat trissa upp priserna för att folk är redo att betala.
Även på inkassobolaget Visma Collectors har man konstaterat att resorna har blivit dyrare. Maria Blomqvist tycker att det kan vara värt att tänka till om det verkligen är en nödvändighet att ta semesterresan.
– Man ser också att priset på resorna går upp så klart som allting annat när efterfrågan ökar. Det är mycket dyra resor, säger hon.
Under 2014 ökade sörmlänningarnas skulder hos Kronofogden med 119 miljoner kronor till drygt 1,9 miljarder kronor.
– De har ökat med 6,9 procent från 2013 till 2014, säger Maria Blomqvist.
I Sverige ökade privatpersonernas skulder till nästan 71 miljarder kronor, vilket är en ökning med nästan 8 miljarder kronor sedan 2011.
Även andelen snabblån som hamnade hos Kronofogden ökade under förra året. Totalt kom det i landet in 56 641 ansökningar om betalningsförelägganden på grund av obetalda snabblån under förra året. Det var en ökning med 15 procent jämfört med 2013 och hela 123 procent sedan 2007.
Den vanligaste åldersgruppen bland de som får betalningsförelägganden för snabblån är personer mellan 26-35 år. Det är också något vanligare att män får betalningsförelägganden.
– Det är viktigt att ha en månadsbudget och att ha ett långsiktigt tänkande så att man sätter undan pengar för saker som bilar och semestrar och andra övriga utgifter som man vet kan komma, renoveringar till exempel, säger Maria Blomqvist.