Trots att konsumtionen dämpades under 2020 så fortsatte konsumtionslånen stadigt uppåt. Lånen, som i regel har hög ränta och kort löptid, utgör en femtedel av hushållens totala lån – men står för över hälften av lånebetalningarna i räntor och amorteringar.
En rapport från Finansinspektionen visade i oktober 2020 att 4,5 procent av konsumtionslåntagarna fick inkassokrav under lånets första månader. För dem under 25 år var andelen åtta procent.
Att många hamnar i ekonomiskt trångmål till följd av kortsiktigt lånande återspeglas i ansökningarna om skuldsanering hos Kronofogden. Förra året var ansökningarna fler än någonsin, och statistik från första halvåret i år pekar på en fortsatt ökning.
– Nivån är fortsatt hög, och vi kan konstatera att det har varit yngre personer i åldersgruppen 18 till 30 år som drivit ökningen den senaste tiden, säger Erik Borgström, sektionschef för skuldsanering på Kronofogden.
Även i Sörmland var antalet ansökningar förra året fler än någonsin tidigare. Mellan 2018 och 2020 ökade antalet med 45 procent, från 643 till 933 stycken, och halvårsstatistiken indikerar att trenden fortsätter även här.
Fjolårets rekordnotering föregicks av en halvårsnotering på 510 anmälningar. Under första halvåret 2021 var anmälningarna 546 till antalet. Överlägset flest, drygt 40 procent, gjordes i Eskilstuna (224), följt av Nyköping (84), Katrineholm (81) och Strängnäs (53).
Jämfört med första halvåret i fjol ökade antalet ansökningar om skuldsanering i samtliga kommuner utom Strängnäs och Gnesta.
I Sörmland ökade ansökningarna från personer mellan 18 och 30 år med närmare 60 procent mellan 2018 och 2020, och under årets första sex månader var antalet fortsatt högt, om än något lägre än under samma period i fjol.
Enligt Erik Borgström kan tillströmningen av unga personer delvis förklaras av en ny e-tjänst som gjort det lättare att ansöka om skuldsanering. Samtidigt, menar han, är det tydligt att tillgängligheten till snabba lån och krediter skapar problem.
– För de yngre rör det sig ofta om tillfälliga ekonomiska problem, men det skickar signaler om att många har svårt i den här nya ekonomin och ganska snabbt kan skuldsätta sig.
Ohälsa, separation och arbetslöshet är traditionellt sett vanliga orsaker till att människor ansöker om skuldsanering. Men på senare år har just konsumtionslånen blivit en alltmer frekvent orsak till skuldsättning, säger Susanne Lindqvist, budget- och skuldrådgivare på Nyköpings kommun.
– Det har ökat jättemycket. Jag har jobbat i många år och tycker att jag känner igen många av de här företagen som lånar ut pengar, men på sista tiden har det dykt upp en massa kreditbolag som jag aldrig har hört talas om.
Hon konstaterar att den som dragit på sig stora skulder ofta hamnar i en ond cirkel där nya lån används för att betala av befintliga.
– Man vill göra rätt för sig så länge som möjligt, så i stället för att sluta betala så löser man det genom att ta ett nytt lån. Men det går förstås inte i längden, och tillslut kan man kanske inte betala sina löpande räkningar eller ens har pengar till mat.
Alla Sörmlands kommuner har budget- och skuldrådgivare som kostnadsfritt bistår med stöd och råd för att få ordning på ekonomin. Budget- och skuldrådgivare har tystnadsplikt.