Resistenta bakterier som MRSA, ESBL och VRE, alltså bakterier som inte går att stoppa med vanlig antibiotika, fortsätter att öka och sprids bland annat på landets sjukhus. De flesta klarar smittan utan att få några men, men personer som redan är svårt sjuka eller har nedsatt immunförsvar kan drabbas hårt.
Sörmland har varit relativt förskonad från stora utbrott av smittspridning inom vården men även här ökar antalet fall. Förra året konstaterades 53 fall av hudbakterien MRSA mot 32 stycken året innan. Antalet anmälda fall som drabbats av tarmbakterier med ESBL, som kan upptäckas vid bland annat urinvägsinfektioner, var 214 år 2013 jämfört med 168 år 2012 och 63 fall år 2008.
– De flesta är bara bärare av bakterien och behöver alltså inte bli sjuka av den, säger Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare vid landstinget Sörmland.
Just nu pågår ett större utbrott av VRE-bakteriespridning inom sjukvården i Gävleborg och mindre utbrott har rapporterats från flera andra håll i landet. I Sörmland däremot har bara enstaka fall förekommit under de senaste åren.
– Vi har haft väldigt få fall av VRE vilket vi är mycket glada för, säger Christina Kallings Larsson.
Nyfödda, framförallt för tidigt födda barn är en särskilt utsatt grupp när det gäller resistenta bakterier. En mindre spridning av ESBL-bakterier upptäcktes på neonatalavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna förra året men ingen ska ha blivit sjuk.
– Det viktiga är att spåra smittan så fort den upptäcks och ha goda hygienrutiner, säger Christina Kallings Larsson.
Överanvändning av antibiotika till såväl människor som djur, är en av orsakerna bakom ökningen av resistenta bakterier. Enligt Folkhälsomyndigheten minskade dock försäljningen av antibiotika i landet under förra året med åtta procent, vilket är den största nedgången på hela 2000-talet.