Flera länsstyrelser har de senaste åren infört kameraövervakning i uppdraget att inventera förekomst av varg, lodjur, björn, järv och kungsörn. Sådana husesyner i naturen bör göras årligen.
Men i Sörmland ställer det labila vädret under vinterhalvåret till problem. Tillgången på snö varierar kraftigt och försvårar den traditionella spårningen. När det väl finns ett snötäcke, störs inventeringen av ett sammelsurium av spår från den stora mängden klövvilt i länet.
Sörmland har länge haft en föryngrande lodjurspopulation. Dessutom delar länet ett vargrevir med Stockholm, vilket ökar behovet av verkningsfulla inventeringar året runt.
Sålunda: kamerorna.
– Många län runt oss har lyckats säkra föryngring av rovdjur med hjälp av vilt- eller åtelkameror. Det verkar vara en bra möjlighet och ger oss också ökad samverkan med folk som bor ute i bygderna. Det är väldigt frustrerande när vi får ett tips från någon som sett ett lo med två ungar och så finns det ingen snö att söka spår i, säger Sebastian Olofsson, vilt- och rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.
För första gången har nu länsstyrelsen i Sörmland ansökt om tillstånd till kameraövervakning som komplement till traditionell inventering. Ansökan prövas just nu av länsstyrelsen Östergötland.
– Det Naturvårdsverket vill ha av oss är uppgifter om föryngring. Men kan vi samtidigt minska angreppen på tamboskap är det en bonus.
Kunskapen om rovdjurspopulationerna ligger till grund för länsstyrelsens beslut om skyddsjakt och förebyggande åtgärder mot rovdjursangrepp. I länet finns över 600 fårbesättningar. De är på bete under den tid på året då länsstyrelsen har som sämst koll på rovdjuren. Kamerorna ska kunna identifiera rovdjuret bakom ett angrepp på tamdjur och därmed bidra till åtgärder som ska förhindra att det upprepas.
Om länsstyrelsen får tillståndet, ska kameror kunna användas över hela länet där rovdjur har setts av allmänheten, där det upptäckts lyor eller boplatser eller där kadaver har påträffats.
– Det är svårt att säga hur många kameror det kan bli fråga om. Det är ganska situationsbaserat. Har vi haft ett vargangrepp mot tamdjur, eller om det finns en risk för det, är det definitivt ett sådant tillfälle.
Sebastian Olofsson och länsstyrelsen hoppas kunna ta övervakningskamerorna i bruk till hösten.