Förslaget kallas 80-90-100, och kommer från fackförbundet Vision i Sörmland. Modellen går ut på att de medarbetare som vill går ner i arbetstid till 80 procent, får 90 procent av sin tidigare lön samtidigt som arbetsgivaren betalar in full pensionsavsättning i nivå med en heltidstjänst.
Om modellen införs i regionen tror Vision att regionen kan slippa göra verklighet av hela det massvarsel på 700 tjänster som aviserats till följd av den ekonomiska krisen. Per tio personer som nappar på erbjudandet minskar lönekostnaden motsvarande en tjänst, och kan därmed ersätta en del av uppsägningarna, enligt förslaget.
– Kan vi rädda några tjänster så ska vi göra det. Att så många som möjligt kan få behålla sina jobb och ha en trygg försörjning när inflationen går upp känns angeläget för oss, säger Vision Sörmlands ordförande Jessica Skarin.
Liknande upplägg finns idag för medarbetare nära pensionen som vill trappa ner de sista åren. Visions nya förslag omfattar alla yrkeskategorier och alla åldrar.
– Det kan mycket väl vara den som är i 30-årsåldern och har småbarn som vill jobba 80 procent. Alla kan gynnas.
Vision oroas över att Region Sörmland med stora nedskärningar håller på att bli en allt mindre attraktiv arbetsgivare. När många regioner konkurrerar om samma personal tror de att det är ett misstag att inte se till att värna de medarbetare de redan har.
– Om personer i bristyrken sägs upp i ett varsel kommer vi att stå utan dem i flera år innan vi är i kurvan uppåt igen. Då, när vi kan anställa de här personerna igen, har de redan fått jobb någon annanstans.
Vet ni om det finns intresse bland regionens medarbetare att jobba enligt principen 80-90-100?
– Ja, det vet vi. Idén kommer faktiskt från början från enskilda medlemmar på olika håll som önskat det här.
Vision tog upp modellen till förhandling med regionen redan i september, och fick då nej.
– Men jag upplevde ändå inte att de stängde dörren helt. De sa "Vi kan inte gå med på det här just nu, vi får se hur det ser ut".
Därför har Jessica Skarin inte gett upp om att kunna övertyga regionen.
Just nu försöker hon samla fler fackförbund, från Kommunal till Läkarförbundet, för att gå fram med ett tvärfackligt förslag. Förhoppningen är att då, med bredare förankring, kunna gå till ny förhandling med regionen i början av nästa år.
– Helst vill vi ju att alla medarbetare i alla yrken får ta del av det här.