Så många av företagen har korttidspermitterat personal

78 procent av företagen i Sörmland har påverkats av corona, enligt en ny undersökning från Östsvenska Handelskammaren. 35 procent av företagen uppger att de har korttidspermitterat personal.

Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren.

Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren.

Foto: Östsvenska Handelskammaren

Sörmland2020-05-24 10:41

Östsvenska Handelskammaren frågade tidigare i maj sina medlemsföretag hur de har påverkats av corona. Av de 65 svarande företagen i Sörmland upplever 53 procent en minskad efterfrågan på varor och tjänster. 33 procent upplever ingen skillnad i efterfrågan och 24 procent att den har ökat. 

– Det slår olika mot olika branscher, säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren. 

Företag inom besöksnäringen och handeln har drabbats mycket hårt. Däremot jobbar många företag i byggbranschen på som vanligt med uppdrag som de fick innan coronakrisen. Enligt Maria Björk Hummelgren kan även de få problem på några månaders sikt om inte nya projekt börjar rulla in. 

– De startar inte byggprojekt dagen efter att beställningen kom in. Däremot är de oroade för första kvartalet 2021. 

Hon tycker att det är glädjande att en så pass hög andel som 22 procent av företagen har svarat att de inte har påverkats av corona. Hon menar att det bland dessa svarande sannolikt finns många mindre företag med ett fåtal anställda. 

– Det kan komma senare för vissa branscher. Det är en eftersläpning. 

Transporterna verkar ha fungerat bra för företagen under coronatiden. 

– 70 procent har inte haft några problem alls med transporter, särskilt inte inom Sverige, säger Maria. 

När det gäller personalen har 14 procent av företagen svarat att de sagt upp personal. 21 procent av avslutat timanställningar eller konsulttjänster. 35 procent har korrtidspermitterat medarbetare. 

– När vi har pratat med våra medlemsföretag har vi upplevt att korttidspermitteringen är den åtgärd som har varit effektivast och gett dem mest. Det är väldigt få som har sökt finansieringsstöd. Rena stödpaket kan vara bra, men de är belagda med villkor och förutsättningar. 

Hon menar att rena pengar ändå kan vara till hjälp i branscher som har det riktigt kämpigt som till exempel besöksnäringen och handeln. 

Företagarna är väldigt nöjda med hur svenska staten och myndigheterna har hanterat krisen. 90 procent tycker att myndigheterna har hanterat krisen bra eller mycket bra. 

– Vi tror inte att det hänger ihop med stödåtgärderna utan att det handlar om att Sverige har haft en egen modell för restriktioner som vilar väldigt mycket på eget ansvar. Företagarna uppskattar att de får ta eget ansvar. Många var tidigt ute och införde egna restriktioner. De kör digitala möten och går inte på kundmöten om det inte är absolut nödvändigt. 

Östsvenska Handelskammaren driver frågan att det är viktigt att fortsätta investera. 

– Vi har hört inte minst från byggbranschen att det är viktigt att fortsätta att investera. Man får inte luta sig tillbaka och vänta med viss beställningar, projekt eller tillstånd från offentligt håll. Går det att tuta och köra så gör det. 

Enkäten gick ut till medlemsföretagen i Östsvenska Handelskammaren som även omfattar Östergötland och Gotland. Svaren visar att de sörmländska företagen har klarat krisen något bättre än övriga regionen. 

– Sörmland verkar må lite bättre, säger Maria. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!