Statistik från Svenska livräddningssällskapet visar att totalt 83 personer har avlidit i drunkningsolyckor i Sörmland sedan år 2000 och fram till och med juni i år. Ytterligare en person drunknade för några dagar sedan i Eskilstunaområdet.
Lägst siffra för ett enskilt år har 2019. Då drunknade inga personer i länet. I de fall ett brott ligger bakom eller om det inte går att utesluta, samt när det rör sig om ett bekräftat eller misstänkt självmord – då finns inte siffrorna med i statistiken.
Högst antal döda förekom år 2001. Då drunknade nio personer i Sörmland. Därefter hamnar år 2002, 2003 och 2016 på en delad andra plats med sju döda respektive år.
Enligt en undersökning som Svenska livräddningssällskapet lät genomföra 2018 ansåg 1,5 miljoner svenskar att de är osäkra på eller inte klarar av att simma 200 meter, varav 50 på rygg.
Karin Brand, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet, säger dock att den vanligaste orsaken bakom drunkningsolyckor är att man överskattar sin egen eller någon annans förmåga.
– För små barn handlar det om brister i tillsynen hos föräldrarna. De tror mer om barnet än vad barnet klarar av. Det går inte att sitta med en mobiltelefon eller en bok, utan man måste ha ständig uppsikt över barnet och vara närvarande i vattnet. Många förstår inte hur snabbt det går att drunkna, säger hon.
När det kommer till de äldre barnen och ungdomarna handlar det framför allt om att man överskattar sin förmåga i kombination med grupptryck. Karin Brand säger att det kan röra sig om att man tillsammans med sina kompisar utmanar varandra och gör saker som man inte har koll på.
– Det kan vara att simma så långt ut i sjön som möjligt eller till en flotte.
För vuxna som drunknar handlar det också oftast om att man överskattar sin förmåga. Karin Brand nämner att många tror att de kan simma lika bra som när de var yngre – trots att de kanske inte har simmat på flera år.
– En del vilar på gamla meriter.
För personer över 60 år är det framför allt män som drunknar. Det beror oftast på att de simmar för sig själva.
– Kanske tar de ett morgon- eller kvällsdopp utan att någon följer med. Äldre personer drabbas lättare av kramper eller kan ha andra bakomliggande sjukdomar, varpå det är extra viktigt att de inte simmar eller badar ensamma, säger Karin Brand.
Men det är inte bara människor som badar och simmar som kan leda till drunkningsolyckor. Även om fallen har minskat förekommer olyckor där, i regel män, är ute och fiskar utan att bära flytväst.
– De tänker att "jag har fiskat här i alla år och behöver ingen". Visst kanske de kan simma, men det är inte därför de ska bära flytväst. Slår man sig och trillar i vattnet kanske man inte klarar av att simma. Då kan flythjälpen fungera. Vi har bedrivit en kampanj för att fler ska använda flytväst. I dag finns det en väst för alla, så det är bara att välja en modell som man känner sig bekväm med. Det handlar om hur klok och rädd man är om sitt liv.
När det kommer till alkohol och vatten är 1,5 miljoner svenskar något positiva till att andra badar berusade.
– Alkohol och vatten är inte en bra kombination. Enligt en undersökning från Transportstyrelsen hade 38 procent av de som omkommit i en olycka med en fritidsbåt spår av alkohol i blodet. För män var siffran 30 procent och för kvinnor tolv, säger Karin Brand.