Så påverkar ditt toabesök miljön

De läkemedel vi stoppar i oss, tillsammans med andra saker vi spolar ner i toaletten, gör avloppsvattnet fullt med kemikalier i en komplex blandning.

Sörmland2014-10-06 05:00

Tekniken i dagens reningsverk klarar inte av att ta hand om alltihop, vilket lämnar avtryck i miljön.

– Flera ämnen i de mediciner vi stoppar i oss är så stabila att de kommer att finnas kvar i miljön under väldigt lång tid, säger Åke Bergman, professor i miljökemi och chef för Swetox.

– Man har bland annat sett i studier att p-piller blir aktiva igen när de kommit ut i sjöarna. Med andra ord så har de samma effekt på fiskarna som på en kvinna.

Åke Berggren hänvisar till en studie gjord i en sjö i Kanada. Efter att sjön spetsats med p-piller så avtog sakta men säkert fiskpopulationen. Inga yngel blev gjorda.

2013 tittade ett forskarteam vid Umeås universitet på hur serotoninhämmare, det vill säga ämnen som förekommer i "lyckopiller" och lugnande medel, påverkade abborrar. Det visade sig att abborrarna som utsatts för högre nivåer av serotoninhämmare blev djärvare, asocialare och glupskare. Vanligtvis håller sig abborrar i närheten av stimmet av rädsla för större fiskar. Fiskarna i studien avvek från det naturliga beteendet och blev mer tuffa och självständiga. Något som i naturen kan vara ödesdigert för en arts överlevnad.

Utöver de kemikalier som förs över från människokroppen så finns även problemet med olämpliga saker som spolas ner i toaletten, av misstag, lathet eller okunskap.

– Exakt hur utbrett det är vet jag inte, men bara det faktum att vissa våttorkar utan att dammsuga först och sedan vrider ur trasorna i toaletten ger ett påslag av damm i reningsverken, säger Åke Berggren.

Just finkornigt damm har en förmåga att lagra en hel del olämpliga kemikalier. Annars är det målarfärg, rengöringsmedel och liknande saker som hamnar i avloppsvattnet. Enligt Åke Berggren är det svårt att säga exakt vilka effekter som kan kopplas till vilka ämnen eller produkter utan specifika studier. Vad som kan bli den sammanlagda effekten av allt samtidigt är också svårt att uttala sig om. Länsstyrelsens mätning av förekomsten av tungmetaller i avloppsslam mellan åren 1990 till 2009 visade en tydlig minskning av kadmium, bly och kvicksilver. Däremot är det osäkert om förbättringen beror på våra toavanor.

– Detta är ju ämnen som har förbjudits, och därför inte används i produkter på samma sätt längre, säger Sofi Nordfeldt på miljöenheten.

Vissa saker har förmodligen sköljts ner av misstag.

– När jag var på besök på ett reningsverk en gång så hade de liksom ett berg av mobiltelefoner som folk råkat spola ner, säger Åke Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om