– Det är hög tid att se om sitt hus, säger Hans Kindahl, marknadschef på Sparbanken Rekarne.
Den dubbelbottnade uppmaningen riktar han till dem som planerar att ta lån för att bygga ut eller renovera sin fastighet.
Enligt regeringens förslag ska nya bolånetagare amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde. Syftet är att dämpa svenskarnas skuldsättning och minska sårbarheten för landets ekonomi.
– För förstagångsköpare är reglerna relativt enkla att förstå. Betydligt snårigare blir det för dem som redan har lån på sin bostad, säger Hans Kindahl och tar hjälp av penna och whiteboard för att illustrera sitt exempel:
Den som har lån på två miljoner för en villa som är värd 2,5 miljoner och lånar 200 000 till för att byta kök ska, enligt de nya reglera, amortera 2 procent om året på den totala skulden eftersom den överstiger 70 procent. Samtidigt är det bara det nya lånet som behöver betalas av.
Föga förvånande har få kunder hunnit sätta sig in i vad de nya reglerna innebär, men Hans Kindahl tror att många kommer att passa på att låna till renoveringar innan de träder i kraft.
Enligt en undersökning som statliga banken SBAB gjort kommer fyra av tio hushåll inte att vilja belåna sig till mer än 50 procent av bostadens köpeskilling som en direkt effekt av amorteringskravet.
Johan Hansing, chefsekonom på Bankföreningen, tror att hushållen kommer att bli försiktigare om kraven införs.
– Man har en ny faktor att ta hänsyn till. Sen måste man fortfarande ta hänsyn till att räntorna kan bli avsevärt högre än nu. En långsiktigt normal boränta kan ligga på 5–6 procent.
Enligt Johan Hansing var amortering en självklarhet för 20-30 år sedan. Sedan dess har det förändrats och för 7-8 år sedan var utgångspunkten att man inte skulle amortera.
2010 gick Bankföreningen ut med en rekommendation att alla med lån på minst 75 procent av värdet på bostaden skulle amortera och i fjol skärptes rekommendationen till lån på över 70 procent.
Även det så kallade ränteavdraget är uppe till diskussion. Syftet med avdraget är att underlätta för den som vill låna pengar till att köpa bostad. För närvarande beviljar staten ränteavdrag på 30 procent på räntekostnaderna vilket innebär stora belopp för den som har lån på flera miljoner.
– Ska man någon gång börja titta på att ta bort ränteavdraget så ska man göra det i dag när räntorna är låga, säger Hans Kindahl.