Tisdagen den 21 juli 2016 är solig, närmast vindstilla. På vissa håll i sparbankens verksamhetsområde pekar kvicksilvret på 27 grader.
Men över huvudkontoret i Katrineholm hänger mörka moln. Det är snart en månad sedan som Joacim Lindgren, bankens vd sedan 18 år, sparkades ut. Det blåser fortfarande kallt genom valv och kontorslandskap.
Denna julidag kommer slutrapporten om Lindgrens förehavanden under hans sista tid på direktörsposten.
Den hårt ansatta bankstyrelsen anar redan vad rapporten innehåller: en stor mängd graverande uppgifter om slöseri med bankens pengar, om privata excesser, om överdådigt representerande i sparbankens namn.
Några detaljer har läckt till media, men helhetsbilden hålls ännu hemlig för kunder och allmänhet. Den lämnas över till polisen och blir en central del av förundersökningen mot Lindgren.
När han ett par månader senare sitter i sitt första polisförhör, ska han neka till misstankarna om brott. Han kommer att säga att polisutredningen ska bevisa hans oskuld och upprätta hans heder.
Kanske får han i slutänden rätt. Kanske får han fel. Efter två försök 2020 att ställa honom inför rätta, inleds prövningen mot honom i mars nästa år.
Sommaren 2016 är Lindgrens heder kraftigt devalverad. Skadan han uppges ha orsakat banken spiller även över på dåvarande styrelsen, vars kompetens starkt ifrågasätts.
Ur såret som öppnats väller bankens anseende ut likt var. Det investeras mångmiljonbelopp på att stoppa flödet.
– Bankens viktigaste kapital är inte pengarna. Det är förtroendet. Vi klarar inte en situation där en ledande företrädare inte sköter sig. Vi måste gå till botten med det som hänt, säger nya vd:n Daniel Eriksson till polisen.
Den hemliga rapporten är gjord av en specialistgrupp i revisionsbyrån EY:s Fraud and investigation dispute services. Med utredningsuppdraget kom en resväska, hittad på förre vd:s rum. Den är full med kvitton på kortköp och andra dokument.
Ett minutiöst detektivarbete inleds. Det avgränsas till perioden 2013–maj 2016. Mycket kraft läggs på att klarlägga om Lindgren har stått för sina privata kostnader, eller om de belastat banken.
I jobbet har han haft rätt att representera och göra inköp å sparbankens vägnar. Han har använt två betalkort. Det ena är bankens. Det andra står i hans namn men har banken som fakturamottagare.
Totalt under perioden har vd spenderat drygt 8,8 miljoner kronor – i snitt 6 500 kronor om dagen. Han säger själv att han brukat dem inom sitt mandat och med styrelsens godkännande.
EY följer pengarna. 1 800 transaktioner fingranskas. Lejonparten av dem bedöms ha varit nödvändig i vd:s arbete och kommit banken till nytta.
Men EY finner också en alarmerande stor mängd transaktioner som bekräftar misstankarna om oegentligheter.
Underlag för 1 056 939 kronor saknas. Många köp bedöms vara vd:s privata levnadsomkostnader, betalda med bankens medel. Åtskilliga transaktioner anses vara verksamhetsfrämmande och/eller rent slöseri.
Vd:s representation beskrivs som måttlös och onormalt frekvent. Under perioden 2013–2016 betalar banken krognotor för 2,4 miljoner kronor.
Så mycket pengar går till dyra viner och sprit att det enligt EY borde ha varit ”svårt att genomföra affärsfrämjande diskussioner”.
Vid nästan 50 affärsmiddagar deltar medlemmar av vd:s familj och släkt. De äter och dricker för 46 000 kronor på bankens bekostnad. Upp emot 100 gånger, ofta på sena kvällar och helger, representerar vd med två affärskontakter som enligt EY även är privata vänner.
Lindgren reser under perioden för 800 000 kronor. Han bor på fina hotell – ibland i sällskap av ledningsgrupp och styrelse, stundom i annat sällskap – för drygt 2,3 miljoner.
Ibland får banken betala när han efter uppdraget stannar kvar privat på resmålet. Trots att banken under perioder bekostar en övernattningslägenhet i Stockholm, bor vd på hotell för drygt 100 000 kronor.
– Han gillade lyx, resor, god mat, klädde sig väldigt snyggt och var mån om detaljer, säger en tidigare medarbetare på banken i polisförhör.
Sådana ”detaljer” hittar även EY. De sorteras under övriga utgifter: totalt för 866 000 kronor.
I den kostnadsposten finns flera exklusiva varor som vd köper med bankens pengar men som används privat. En Mont Blanc-penna för 3 500. Ett ipadfodral för lika mycket. En jacka för 3 300, i efterhand redovisad som ”give aways” vid ett jaktevent. Cigarrer för 58 000.
– Han hade alla i sitt ledband men var man tjej, inte rökte cigarr eller spelade golf hörde man inte till gruppen. Det var lite alfahanestuk på Joacim, beskriver medarbetaren.
Ett ”oproportionerligt” exempel på slösaktighet var, enligt EY, när Lindgren bjöd några anställda samt en affärskontakt/kamrat med respektive på Eurovision song contest i Stockholm. Notan för banken: 144 000 kronor.
Vd:s generösa manér avspeglas även i hans inköp av gåvor, under perioden för 26 000 kronor. Bland dessa hittar EY även presenter till familjemedlemmar och vänner.
Utredarna intresserar sig mycket också för bankdirektörens många köp av teknikvaror. Han vill att banken ska ligga i digital framkant. Därför köper han på eget bevåg in bland annat mobiler och läsplattor för drygt en miljon kronor. Flera av prylarna kommer sedan aldrig till användning.
Innan EY:s utredare sätter punkt för slutrapporten söker de förklaringar till hur pengarullningen kunnat fortgå så länge innan larmet gick. Bankens rutiner kring vd:s utgifter får svidande kritik.
Normalt i ett företag av bankens storlek godkänns vd:s kostnader av styrelsens ordförande. Men i Sörmlands sparbank hanterades utanordningen av en tjänsteman underställd vd.
Olyckligt, beskriver EY: ”Det finns en stor risk att detta inte kan göras på ett objektivt sätt”.
Lindgren tyckte att policyn var smidig. I ett polisförhör ska han senare berätta att han flera gånger frågat dåvarande ordförande Sven-Olov Carlsson om denne var nöjd med ordningen. Svaret var ja.
När det förhöret bandas på bedrägeriroteln i Nyköping är det en decemberdag 2019. Lindgren har utvandrat till portugisiska solkusten, men ansätts fortfarande av brottsmisstankar. Förundersökningen om trolöshet mot huvudman har nämligen återupptagits.
När åklagaren Fredrik Ingblad tre månader senare väcker åtal, innehåller det endast en bråkdel av alla transaktioner som EY:s utredare har ifrågasatt.
– Det som skedde innan 2015 är preskriberat och kring andra delar av materialet går det inte att styrka brott, kommenterar åklagaren.
Sedan åtal väcktes, har Ingblad tvingats lägga ner ytterligare två brottspunkter på grund av preskriptionsregler. Stämningen innehåller nu åtta punkter. De avser krognotor, hotellnätter och resor för lite drygt 121 000 kronor av bankens medel.
Några av tillfällena har Lindgren glömt. Någon transaktion kan ha varit privat, medger han, men utan brottsligt uppsåt. I de flesta fall är han säker på att kostnaderna var tjänsterelaterade.
Det gäller till exempel när han hösten 2015 reste till Milano, där han tog med en vän och en släkting på Formel 1. Banken fick betala för resan samt flera restaurang- och barnotor på totalt 19 200 kronor.
Helt i sin ordning, uppger Lindgren, eftersom jippot var ett tack för den hjälp vännen gett banken inför en konferensresa.
Den gjordes tidigare samma år till Bryssel. Där checkade bankens dåvarande styrelse, vice vd och chefsjurist in på The Dominican. Ingen av dem bodde dyrare än 9 000 kronor – utom vd.
Han lät uppgradera sitt boende till en svit som kostade 32 500 kronor mer. Till polisen sa han senare att det var till ordförande Carlsson boendet uppgraderades.
– Ren lögn, replikerar denne.
Lindgren åtalas också för att ha belastat banken med 50 300 kronor för dyra middagar i Miami, USA. Dit reste han privat för att spela golf. I sällskapet ingick flera kolleger på banken.
Under några av middagarna fördes strategiska samtal om bankens framtid, vilket Lindgren menar var affärsmässiga diskussioner. Sålunda fick banken ta notorna.
Den sista punkten i åtalet kretsar också kring golf, en av förre vd:s favoritsysselsättningar. Två månader innan han fockades från banken, besökte han Jönåkers golfklubb. Där köpte han klubbor och skor och betalade årsavgiften med bankens kort.
Men på fakturan skrev han ”priser golftävling”. I förhör förklarar han att administrativa sysslor inte är hans starka sida. Han beklagar att det blev fel.
Rollen som vd kan inte jämföras med ett 8–17-jobb, säger han på ett av polisens ljudband. Arbetsliv och privatliv taggar i varandra, dygnet runt, oavbrutet; uppdraget blir en livsstil.
Lindgren säger att han tagit varje tillfälle att bygga bilden av en framgångsrik bank – och att han haft stort mandat att göra det. Styrelsen, fortsätter han, har bejakat det. Han har fått mycket positiv feedback, säger han.
Möjligen hänger mörka moln över Sörmlands sparbanks verksamhetsområde den 9 mars nästa år. Kanhända skingras de över huvudkontoret i Katrineholm.
Där blåser inte längre kallt genom valv och kontorslandskap. Nästan fem år efter Lindgrens sorti, efter alla miljoner som lagts på att reparera skadorna och efter alla huvuden som rullat, är ett slags räkenskapens dag kommen.
Då banken hoppas se Lindgren fälld för att skrupellöst ha missbrukat sin förtroendeställning.
Då Lindgren hoppas bli fri från alla misstankar och få hedern upprättad.