Lönegapet i Sörmland är 5,8 procent, vilket är bättre än rikssnittet som ligger på 9,8 procent. Räknar man om det i tid betyder det att kvinnor i länet jobbar gratis efter klockan 16.32, visar en uträkning som 16:13-rörelsen ligger bakom.
I Eskilstuna ligger lönegapet på 9,4 procent. Där tjänar en kvinna i genomsnitt 31 800 kronor medan en man tjänar i genomsnitt 35 100 kronor. I Flen ligger gapet på 7,3 procent, visar siffror som SCB tagit fram åt Svensk kvinnolobby. Men löneskillnaderna skiljer sig åt beroende på vilken sektor du arbetar i. Kollar man på hur det ser ut i hela riket är löneskillnaden som högst i regionerna och lägst i kommunerna, enligt Medlingsinstitutet.
– Det bottnar ju i en könsuppdelad arbetsmarknad, det är inte så mycket svårare än så. Det är fortfarande så att branscher som håvar in pengar till svensk ekonomi via exportprodukter betalar mer trots mindre eller samma utbildning än till exempel en bransch som lever på de skattepengar vi får in, det vill säga ofta välfärdssektorn, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
– Och det där brukar facken bråka om varje gång vi har avtalsrörelse att man måste hålla lite högre löneökningar inom industrin för att det är industrijobben som i slutändan finansierar välfärden.
Han menar också att så länge kvinnor tenderar att söka sig till vissa typer av yrken, som väldfärden, och män till vissa typer av yrken, som industrin och byggsektorn, kommer det blir svårare att jämna ut skillnaden.
När det gäller arbetslöshet är något fler arbetssökande män. Under 2020 var det i genomsnitt 7 500 arbetslösa per månad i Sörmland, varav 56 procent var män, enligt SCB.
– Jag brukar hävda ibland, utan att ha vetenskapliga belägg för exakta siffror, men i Eskilstunas fall har vi ett par procent arbetslöshet i onödan. För det finns ett skriande behov inom vissa sektorer, där till exempel män inte kan tänka sig att jobba för det inte ses som manligt och framför allt har man inte utbildningen, säger Jimmy Jansson.
Tittar vi på föräldraledighet och vård av barn är skillnaden stor. Här är det fortfarande kvinnorna som dominerar i statistiken. Under 2020 tog mammorna ut 71 procent av de utbetala föräldrapenningdagarna. Flest pappadagar togs ut i Gnesta, 32 procent, och minst pappadagar tog männen ut i Vingåker, 25 procent. Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker är inte förvånad över att kvinnorna är överrepresenterade i föräldraledighet- och vab-statistiken.
– Vi har en ganska låg medelinkomst i kommunen och man ser ju till familjeekonomin. Det är den som förlorar minst på att vara hemma som är hemma, tänker jag.
– När man är ung och frisk kanske man inte tänker på att det ger ett utslag på pensionsutbetalningarna, säger Bengtsson.
Om ersättningen till föräldralediga baserades på familjens gemensamma inkomst istället för på individens inkomst så tror Jimmy Jansson att det skulle se annorlunda ut. Han tycker det pratas för lite om det i dagens debatt.
– Kunde man hitta ett sätt där det rent ekonomiskt kvittade vem som var hemma då tror jag vi skulle se en otrolig positiv utveckling i ett jämnare uttag både när det gäller vab och föräldraledighet, säger han.