Det är Socialstyrelsen som med hjälp av lagar och föreskrifter – bland annat patientsäkerhetslagen och läkemedelsverkets föreskrifter – sätter kraven kring vaccinationerna. Och dem har regionerna och de privata vårdaktörerna bara att följa.
Charlotta Påhlman Lind är tf verksamhetschef för Region Sörmlands vaccinationsenhet. Hon beskriver de viktiga momenten vid covidvaccinering.
– Du har med dig id-handlingar och en ifylld hälsodeklaration, eller får en blankett på plats. Namn och personnummer måste finnas med.
– En legitimerad sjuksköterska med behörighet att ordinera eller en läkare godkänner din hälsodeklaration, gör en id-kontroll och ordinerar vaccination. Så hänvisas du till plats för vaccineringen och får sprutan av en sjuksköterska. Det kan vara en annan eller samma person du just träffade, och även läkare kan vaccinera, men i regel görs det av en sjuksköterska.
På regionens vårdcentraler kan det också förekomma att undersköterskor med rätt utbildning och delegation får ge vaccin, enligt ett nyligen taget beslut.
– Det är alltså inte helt förbjudet för undersköterskor att vaccinera, men det ligger då på verksamhetschefen att försäkra sig om att personen har tillräckliga kunskaper. Där blir det en personlig delegation och en individuell bedömning från fall till fall.
– I regionens vaccinationslokaler har vi bestämt att inte ta hjälp av undersköterskor alls. Och inga andra personalkategorier får utföra vaccinationer.
Den som vaccinerar dig fyller sedan i ett formulär om vilken dos och sorts vaccin du fått, och signerar med namn och datum. Detta ska sen registreras i Svenska vaccinationsregistret.
– Det här måste göras, det gäller alla och ska ske skyndsamt. På vissa håll är det sjuksköterskan som gav dig vaccinet som också registrerar. I våra stora vaccinationslokaler har vi medicinska sekreterare som löpande hämtar in alla formulär i lokalen och registrerar vaccinationerna.
– Därefter förs uppgifterna över i Nationella vaccinationsregistret, och det är då du kan få ditt covidbevis. Ett par, tre dagar brukar det ta innan det är registrerat och du har ditt bevis på Ehälsomyndigheten. Finns inget bevis att hämta har det blivit strul i registreringen. Då kontaktas i första hand myndigheten och kan inte de hjälpa dig ska du ringa till vår covidbevissupport på 016–10 40 44.
Innan du lämnar lokalen bör du vila i minst 15 minuter.