Satsningen möjliggörs av de 36 miljoner kronor som myndigheten har fått ur Regional plan för infrastruktur i Sörmland.
När ett nytt betalsystem med integrerad utropsfunktion införs i höst, ökas också resenärernas möjlighet att i realtid hålla sig à jour med trafikläget. Via en applikation i mobilen eller datorn ska det gå att hålla koll på var bussen befinner sig, om den är sen eller inställd.
Appen är ännu inte utvecklad. Men Oskar Jonsson, trafikstrateg på Sörmlandstrafiken, tror mycket på tekniksatsningens nytta – även för synskadade.
– Jag har full förståelse för att det känns tråkigt att vara beroende av andra passagerare eller förarna för att alls kunna åka buss. Det är en vinst både för individen och samhället om de kan åka kollektivt.
Han hoppas att utropssystemet ska minska synskadades rädsla för att ta bussen. Det är viktigt att funktionen används fullt ut. Bland synskadade i Eskilstuna finns en misstanke om att förarna ibland skruvar ner volymen, av egen vilja eller efter påtryckningar från andra passagerare.
Jonsson kan varken bekräfta eller dementera det.
– Det förekommer säkert. Det är förstås viktigt med en vettig ljudnivå. Men man får inte stänga av.
Successivt under året kommer hållplatsskyltarna i länet att börja bytas ut.
– De nya får då förhoppningsvis rätt namn i förhållande till tidtabellen.
En smula självkritiskt medger Oskar Jonsson att Sörmlandstrafiken inte tillräckligt tryckt på hos bussbolagen om förarnas kundbemötande. Även om det i avtalen mellan parterna finns en lång kravlista för kundservice, vet Jonsson att bemötandet emellanåt brister.
– Jag åker själv buss ganska regelbundet och kan se att förarnas bemötande växlar rätt ordentligt. De har inte alltid en lätt arbetssituation. Men vi som beställare behöver bli bättre på att säkerställa att trafikföretagen utbildar förarna ordentligt.