Elräkningen riskerar att bli hög när elpriset skenar. Men det finns sätt att minska på elförbrukningen och i förlängningen spara pengar. Och det handlar i många fall om enkla knep som inte behöver kosta speciellt mycket.
– Om du värmer ditt hus med elpanna eller har direktverkande el så är det extra viktigt att försöka minska behovet av uppvärmning, säger Helena Holm som är projektledare vid Energimyndighetens testlab.
Uppvärmning av hemmet och vatten till kranar och duschar är de två största posterna när det gäller elförbrukning enligt Helena Holm. När det gäller det förstnämnda kan enkla insatser göra skillnad.
– Man kan sätta tätningslister längs sina fönster och ha en extra dörr eller ett draperi innanför ytterdörren. Då får du även ett bättre inomhusklimat, du blir av med draget från ytterdörren som kan upplevas som obehagligt.
Om man värmer sitt vatten med el kan man skaffa energisnåla duschmunstycken och kranar.
– Det finns smarta lösningar som minskar vattenflödet med som inte påverkar upplevelsen. Det finns bland annat varianter där man blandar i lite luft så att man upplever att det är mer vatten än det faktiskt är.
När det gäller apparater och maskiner är det generella rådet att uppdatera till senaste energimärkningen om man ska köpa nytt. Det gäller bland annat kyl och frys, där gäller det även att tänka på temperaturen.
– Vår rekommendation är att ha fyra plusgrader i kylen, då får man en bra matförvaring och god energiförbrukning. I frysen bör man ha - 18, kallare än så behöver man inte ha.
Andra tips i köket är att passa på att göra flera rätter i ugnen efter varandra då själva uppvärmingen av ugnen stjäl mycket energi. Även köksfläkten kan vara en tjuv på ett sätt många inte tänker på.
– Fläkten tar inte så mycket el men den drar ut uppvärmd inomhusluft. Kolfiberfläktar är i de lägena energismartare än utsugsfläktar som ska användas med måtta. Ha på fläkten när du steker och stänk sedan av den direkt.
Rådet gällande belysning är att använda sig av lågenergilampor, så kallade LED-lampor. Men även om man har uppdaterat hemmet med LED så är det måttlig användning som förespråkas.
– Vi har så många ljuskällor i hemmet i dag så det har betydelse. Även om man har effektiva LED-lampor är det smart att släcka när man lämnar rummet och inte behöver elen. Du ska använda elen när du verkligen behöver den och minska den när du inte har någon nytta av den.
Helena Holm passar samtidigt på att slå hål på myten att en lampa inte skulle hålla lika länge om man tänder och släcker den ofta.
– En annan myt är att det har ingen betydelse vad ”lilla” jag gör, för det har det!
Även om grundinställningen ska vara att släcka lampor man inte behöver ha tända tycker Helena Holm att julbelysning är helt på sin plats.
– Vi måste få unna oss det här med advents- och julbelysning. Men titta över så att vi använder så effektiva lösningar som möjligt.
Om man har stora belysningssystem, till exempel på sin altan, kan det vara smart att ha en timer så att belysningen inte är tänd dygnet runt. Att ha timer till enskilda ljuskällor är däremot ingen bra idé menar Helena Holm.
– Det är inte smart koppla timer till en enskild adventsljusstake, då ökar faktiskt elanvändningen eftersom timern också drar el. Då är det bättre att stänga av manuellt.