Att korta vårdköerna och öka tillgängligheten till vården är två frågor, som alla partier i regionfullmäktige ser som viktiga. Så också de fyra partier som inom kort väntas ta över styret i region Sörmland: M, VFP, KD och C.
Så hur vill de då komma till rätta med långa väntetider och svårigheter att komma i kontakt med primärvården?
När de fyra partierna i måndags la fram sitt gemensamma program, talade de om "nära vård" som vägen framåt. Närhet till primärvården ska skapa bättre kontinuitet i kontakterna mellan patienter och vårdpersonal, menar Lars Lundqvist (KD), som är föreslagen som nytt regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.
– Och där är distriktssköterskemottagningarna en väldigt bra organisation. Nu har den haltat under en lägre tid, så det är något vi vill undersöka och utreda om vi kan få igång igen, säger han.
Även mindre vårdcentraler, som kanske inte erbjuder allt som en fullt utbyggd vårdcentral gör, men mer än en distriktssköterskemottagning, är något som den nya koalitionen vill se. Tanken är att sådana mindre enheter ska kunna skapas där det i dag inte finns vårdcentraler.
Genom att satsa på primärvården, kan sjukhusvården avlastas, är tanken enligt Lars Lundqvist.
Ett annat sätt att kapa vårdköerna, är att upplysa patienter om det finns tillgänglig vård i någon annan region, samtidigt som det är lång väntetid i Sörmland.
– Det är inte en självklarhet att man får den informationen. Det är något som vi verkligen vill öppna upp, säger Lars Lundqvist.
Omvänt ska Sörmland kunna ta emot patienter från andra regioner, om det finns vårdkapacitet här.
Något liknande vill man se i förlossningsvården, där de som bor nära gränsen till en annan region ska erbjudas att få åka till en förlossningsklinik i grannregionen. Även om den möjligheten finns i dag, erbjuds blivande föräldrar inte förlossning på ett sjukhus i en annan region, även om det ligger närmast, enligt Lars Lundqvist.
Hur det nya styrets idéer ska omsättas i praktiken måste dock i många fall först utredas, liksom kostnaderna. Redan i november ska beslut tas om nästa års budget.
– Vi håller på med budgeten. Vi pratar med alla verksamhetschefer, och sen har vi även budgetchefen som är oss behjälplig. Vi går igenom allt och lyssnar på verksamheten, säger Lars Lundqvist.