Med sammanhållen journal får vårdgivare direktåtkomst till medicinsk information från andra vårdgivare. För patienten innebär det att denne inte behöver återge eller ha med sig hela sin vårdhistorik vid varje ny vårdkontakt.
– Det är på tiden och ett sätt att modernisera oss. Fram till nu har vi varit konsumenter av information och endast kunnat ta del av vad regionen skrivit i sina journaler om en patient. Nu blir vi själva också producenter och får dela med oss åt andra hållet, säger Johan Lindström på Eskilstuna kommun.
De uppgifter som görs tillgängliga med systemet är bland andra: personuppgifter, funktionstillstånd, uppmärksamhetssignaler och planer som rör hälso- och sjukvård.
– I första hand gör vi det här för att trygga en säkrare vård för patienten, samtidigt som det blir både enklare och mer effektivt, säger Åsa Andersson.
Hon är verksamhetschef för hälso- och sjukvårdsfrågor i Eskilstuna kommun och tror att sammanhållen journal kommer att stärka patientsäkerheten.
Nyköpings- och Katrineholms kommun har tillämpat sammanhållen journal i flera år och trycker båda på att det ger säkrare bedömningar och snabbare väg till rätt diagnos och behandling.
– Det är bara legitimerad vårdpersonal med en patientrelation som får ta del av uppgifterna i journalen, säger Susanna Kullman, tillförordnad vård- och omsorg i Katrineholms kommun.
De har, liksom vad Eskilstuna kommun avser, begränsat informationen till hälso- och sjukvårdsjournaler. Ärenden i socialtjänstens journaler ingår alltså inte i den sammanhållna journalen.
– Det viktigt att komma ihåg att vi alltid ber om patientens medgivande för att dela journaluppgifter mellan olika vårdgivare. Undantaget är om det rör sig om klara nödsituationer, säger Johan Lindström och fortsätter:
– Som patient har du alltid möjlighet att spärra, samt att låsa upp din journal för andra vårdgivare.
När spärren är registrerad kan inte andra vårdgivare ta del av journalinformationen, inte ens om du själv vill. Det är endast den vårdgivare som spärrat uppgifterna som kan häva spärren.
– Konsekvenserna av att spärra information för andra vårdgivare blir att du själv, i alla lägen, ansvarar för att informera vårdpersonal om det de behöver veta för att ge dig trygg och säker vård, säger Johan Lindström.
Datainspektionen har tidigare riktat skarp kritik mot bland andra Region Skåne och Gävleborg, där man ansett att för många obehöriga haft behörighet till journaluppgifter.
För att stärka sekretessen och skydda patientens personliga integritet har kommunen begränsat journalåtkomsten när de nya arbetsmetoderna tas i drift.
– Det är endast legitimerad personal som kan läsa uppgifterna och inom Eskilstuna kommun handlar det om sjuksköterskor, fysioterapeuter eller arbetsterapeuter, säger Åsa Andersson.
Fördelarna med sammanhållen journal är att det blir enklare att få en översikt av patientens vårdinformation, för att snabbt kunna ge en god vård – oavsett vilken vårdgivare hen vänder sig till.
– Många av våra patienter tror redan i dag tror det fungerar så här. Med den demografiska förändringen, där människor lever allt längre, kommer vårdgivare att behöva bli bättre på att informera sig om varandras ärenden. Det här är ett viktigt steg för att nå dit, säger Johan Lindström.