Andelen unga sörmlänningar med ADHD har stigit med nio procentenheter bland tjejer och med elva bland killar sedan 2008. Totalt har 14 procent av eleverna diagnosen. Störst andel finns bland killar på gymnasiet.
Det visar Region Sörmlands undersökning Liv och hälsa ung och den delrapport som regionen nyligen har lagt fram. Rapporten fokuserar bland annat på just ADHD samt på övervikt och tandhälsa. Den tittar även på utvecklingen över tid sedan 2008.
Även andelen överviktiga unga har ökat under perioden, och de ungas tandhälsa har försämrats, enligt undersökningen.
Om ökningen av barn och unga med diagnosen ADHD återspeglar en verklig ökning, eller om den beror på att fler har upptäckts, är inte klarlagt. Däremot visar undersökningen på en koppling mellan diagnosen och socioekonomiska förhållanden: andelen som har ADHD är högre bland de elever där en eller båda föräldrarna saknar sysselsättning.
– Det är inget som förvånar oss, utan det följer utvecklingen nationellt. Det är så här det ser ut, säger Maria Vejdal, verksamhetschef välfärd och folkhälsa på regionen.
Alla hälsofaktorer är kopplade till socioekonomiska faktorer, enligt henne. Och även om människor överlag får en allt bättre hälsa, ökar skillnaderna.
– Både i Sörmland och i Sverige och världen får vi en ökad hälsa. Men vi får en mer ojämlik hälsa, säger Maria Vejdal.
Samma mönster syns när det gäller övervikt och fetma: andelen är större bland dem som har föräldrar som saknar sysselsättning. Även när det gäller tandhälsan syns en sådan koppling.
Maria Vejdal menar att det är viktigt att lyfta sambandet mellan hälsa och socialekonomiska förhållanden – och det faktum att skillnaderna i hälsa mellan olika grupper ökar.
– Det är väldigt viktigt att vi får jämlikhet. Det är grunden för ett socialt hållbart samhälle, säger hon.
För att minska ojämlikheten måste fler samhällssektorer vid sidan av hälso- och sjukvården arbeta med frågorna, enligt Maria Vejdal.
– Det finns väldigt mycket att göra även inom samhällsbyggnad, utbildningsområdet och med näringslivsfrågor, säger hon.
Liv och hälsa ung är en enkätundersökning bland elever i årskurs 7, 9 och tvåan på gymnasiet. Alla skolor i länet erbjuds att delta. Regionen kommer att presentera fler delrapporter, som följer utvecklingen av ungas hälsa över tid.