– De första klara sprickfria isarna kan vara mycket svåra att bedöma. Blir det sedan lite snö på isen är det nästan omöjligt utan redskap, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet.
Han har tidigare bott i Trosa och är därför välbekant med Sörmlands sjöar. Jan Insulander vet att det kalla vädret under senaste tiden fått isarna att växa till och erfarna skridskoåkare har varit ute på vackra isar i Sörmland.
Däremot är isarna fortfarande färska och den snö som föll förra veckan är inte bra ur ett säkerhetsperspektiv. Snön isolerar och tillväxten av is går då långsammare men framförallt är det svårt att läsa isen genom ett snötäcke.
– Många tycker klara mörka isar är läskigare och uppfattar snö på isen som säkrare. Så är det inte, säger han.
En grundregler är att – tillsammans med andra – leta efter snöfria isar, i små sjöar och sedan testa sig fram på dem med en ispik eller en borr. Isdubbar är viktiga men är minst viktigt av ovan nämnda redskap.
– Isdubb är det mest överskattade redskapet. Du ska aldrig hamna i vattnet och skulle du göra det behöver du vara vältränad för att ta dig upp. Sällskap och ispik är viktigast, säger han.
Kloka skridskoåkare håller sig nära land och testar isen innan utforskandet fortsätter. De kontrollerar förändringar, förklarar han.
Vid mildväder med tillhörande regn eller snösmältning är de extra försiktiga då värmepåverkad is blir svagare och vattenflöden blir kraftigare och försvagar isen underifrån.
SMHI:s prognoser ger mildare väder under veckan, men det behöver nödvändigtvis inte betyda att det är helt kört att besöka isar för de som har rätt redskap och kunskap.
– Snölagret kanske smälter och kan det göra det enklare att läsa av isen. Det är dessutom kärnis på många ställen och det är bra.
För de som hittar säkra ställen att åka på med barn finns enkla knep för att göra upplevelsen ännu tryggare. En seglarväst under jackan tar inte mycket plats men håller barnen flytande. En hårt åtdragen ryggsäck med reservkläder i plastpåse kan fungera som flythjälp.
Skridskoåkning kan jämföras med att åka skidor i fjällen. Vid långvarig kyla är det ibland så pass säkert att alla kan åka och isfestivaler har anordnats på Hovrasjön vid Söra, till exempel. Men det kan också vara som att åka i en lavinterräng, då mycket kunskap krävs.