Satsar 15 miljoner på att ge ungdomar sommarjobb

Region Sörmland satsar 15 miljoner på att ge kommuner och organisationer möjlighet att anställa ungdomar som annars fått svårt att hitta sysselsättning i sommar.

Region Sörmland går in med 15 miljoner kronor för att skapa sommarjobb till länets unga via kommuner, föreningar och organisationer. Jobben kan med fördel riktas mot ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap, säger regionen.

Region Sörmland går in med 15 miljoner kronor för att skapa sommarjobb till länets unga via kommuner, föreningar och organisationer. Jobben kan med fördel riktas mot ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap, säger regionen.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sörmland2022-04-02 07:18

Under 2021 gjorde regionen en större satsning på sommarjobb. Sammanlagt beviljades 85 ansökningar om stöd och runt 1 600 ungdomar i länet fick sysselsättning på sommarlovet.

Den fortsatta pandemin kan göra det besvärligt för ungdomar att hitta sommarjobb även i år, resonerar regionstyrelsen som i maj formellt beslutar om att bidra med 15 miljoner kronor inför årets säsong.

– I kölvattnet av pandemin är det viktigt att vi hela tiden tänker nytt och hittar nya vägar för att stötta unga människor som har fått det extra svårt att hitta till jobb eller studier, säger regionstyrelsens ordförande, Monica Johansson (S).

– Föreningar kan söka stöd så att ungdomar kan hjälpa dem att ta igen tappet av aktiviteter som pandemin medfört.

undefined
"Om en ung människa får ett sommarjobb kan det få stor betydelse som förebyggande hälsofrämjande åtgärd", konstaterar Region Sörmland. Ungdomarna på bilden har förevigats för en helt annan sommarjobbsartikel, någonstans i Sverige.

Jobben kan med fördel riktas till unga som riskerar att hamna i utanförskap och som är långt bort från arbetsmarknaden. Det kan exempelvis handla om att stärka specifika insatser i utanförskapsområden. En tredjedel av de föreningar och kommuner som fick stödet förra året kunde erbjuda ungdomar vidare anställning i någon form, som exempelvis ungdomsledare, parkarbetare och lokalvårdare.

– Om en ung människa får ett sommarjobb kan det få stor betydelse som förebyggande hälsofrämjande åtgärd eftersom ungdomarna inte enbart får en lön utan även en chans att utveckla sina färdigheter. Det ger delaktighet i samhället och en frihet att kunna delta i olika aktiviteter, säger Kenneth Hagström regional utvecklingsdirektör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!