– De sista tre veckorna har vi haft fler TBE-fall än tidigare i sommar. Exakt vad det beror på är svårt att säga men det kan vara så att folk har varit mer ute i skog och mark, säger Maria Remén, biträdande smittskyddsläkare vid landstinget Sörmland.
Hittills i år har smittskyddsenheten inom landstinget Sörmland tagit emot 14 anmälningar om människor som fått TBE från fästingbett. Det går att jämföra med samma period förra året, då 12 fall anmäldes.
TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar och som i värsta fall kan leda till hjärn- eller hjärnhinneinflammation. För att hålla koll på spridningen har TBE blivit en anmälningspliktig sjukdom, vilket innebär att behandlande läkare rapporterar in fallet till Folkhälsomyndigheten.
Antalet anmälda fall i landet har mer än fördubblats sedan början av 2000-talet, enligt sjukvårdupplysningen 1177, men enligt landstinget Sörmland är det svårt att utläsa några trender utifrån de senaste årens sjukdomsfall.
– Det går inte säga att TBE är på väg bort eller ökar för det går så mycket upp och ner hela tiden, säger Maria Remén men poängterar att Sörmland är det område där risken är störst för att smittas av TBE.
– Sörmland har högst antal anmälningar i landet, sett i förhållande till invånarantalet, säger hon.
Enligt Maria Remén är det många i Sörmland som vaccinerar sig mot TBE, vilket kan vara en anledning till att antalet anmälningar minskade efter toppen 2012, då 37 fall rapporterades in. Men det går inte att veta helt säkert, menar hon, eftersom det inte finns någon statistik över hur många som vaccinerar sig.
På smittskyddets hemsida finns rekommendationer om att alla som vistas mycket i skog och mark i Sörmland ska vaccinera sig mot TBE. Det är också smittskyddsläkarens bästa tips för att undvika att smittas.
– Det viktigaste är att vaccinera sig. Nummer två är att man täcker huden när man är ute i naturen så att man minimerar risken för fästingbett.