Sent regn skänker ingen glädje till lantbrukarna

Veteskörden riskerar att få sämre kvalitet och det kan bli svårare att bärga skörden. Det är några av konsekvenserna efter senaste veckans regn, enligt Sörmlands spannmålsbönder.

De senaste dagarnas regn påverkar skörden negativt snarare än positivt. Arkivbild.

De senaste dagarnas regn påverkar skörden negativt snarare än positivt. Arkivbild.

Foto: Henrik Norling

Sörmland2021-08-01 04:56

Äntligen regn, tänkte nog många sörmlänningar med torra gräsmattor när det efter flera veckors torka till slut började droppa från himlen tidigare i veckan. Men för lantbrukarna kom regnet för sent för att ha någon positiv inverkan på spannmålsskörden.

– Det är för sent och gör ingen skillnad, sa Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, till TT i veckan.

Vid Åda i Trosa blev flera av Michael Isoz åkrar helt översvämmade efter onsdagens skyfall.

– Vid Tureholm är sjön så hög så det har inte runnit undan. Där är det bara axen som sticker upp ur vattnet, säger han.

De stora vattenmängderna kommer sannolikt påverka falltalet på vetet, det mått som anger kvaliteten på det som skördas, negativt menar Michael Isoz. Men det hade också kunnat vara värre.

– Det är ändå förvånansvärt lite som lagt sig ner. Vi överlever, bara det inte kommer ännu mer regn, säger han.

På Abbotnäs utanför Katrineholm har man klarat sig undan de värsta skyfallen. Som mest har det kommit 12 millimeter på ett dygn senaste veckan, men Christin Larsson som driver gården tillsammans med sin familj håller med om att nederbörden kommer lite för sent.

– När man ser att spannmålet börjar bli moget vill man helst inte ha mer regn. Brödvete förlorar i kvalitet om kärnan börjar gro, och det kan bli slirigt och lerigt på åkern när man ska ut och tröska.

Regnet kan samtidigt ha lite positiva effekter. Under första halvan av augusti är det dags att så höstraps som ska skördas nästa år. Rapsen gror inte om det är för torrt i marken.

Hur skulle du sammanfatta vädret 2021?

– Fram till för några veckor sedan gick vi ju mot en toppskörd, men sedan kom värmen och slog grödan i huvudet så att säga. Visst är det lite stressigt att vara utlämnad till vädrets makter, men så har det ju alltid varit för oss lantbrukare. Det gäller bara att hantera det, säger Christin Larsson.

När tidningen rapporterade om skördeläget i mitten av juli såg det väldigt bra ut längs kusten, medan vårens rikliga nederbörd ställde till med problem på åkrarna längre inåt land.

– Totalt sett så hoppas vi på normalskörd för höstsådden. I hela landet ser det ut att bli mindre, men enligt prognosen ser det ut att bli en normalskörd i Sörmland, sa Patrick Aulin, ordförande i Sörmlands distriktstyrelse för Lantmännen, till tidningen då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!