Sinande vattendrag fortsatt problem i Sörmland

Både människor och växter behöver mer vatten under sommaren medan nederbörden inte räcker till. Med ett allt varmare klimat hotas vattennivåerna på sikt. Men hur orolig bör man vara? Tidningen sökte svar hos en expert.

Joel Häggqvist, hydrogeolog vid SGU, menar att värmeböljorna inte är det enda problemet bakom sinande vattendrag.

Joel Häggqvist, hydrogeolog vid SGU, menar att värmeböljorna inte är det enda problemet bakom sinande vattendrag.

Foto: Privat

Sörmland2022-07-22 04:45

I Eskilstunaån är det låga vattenflöden och i Nyköping råder bevattningsförbud. SMHI har utfärdat meddelanden om risk för både vattenbrist och skogsbrand i Sörmland. I stundens hetta är det lätt att misstänka tillfälliga värmeböljor som huvudorsak – men så är inte fallet när det gäller vattenbristen, enligt Joel Häggqvist, hydrogeolog vid Sveriges geologiska undersökning, SGU. 

– Vi ser främst ett nederbördsunderskott i hela länet just nu med en följd av låga till mycket låga grundvattennivåer. Längs kusten är det särskilt känsligt, här får man vara försiktig när det gäller privata brunnar i små magasin då de kan börja sina och drabbas av saltvatteninträngning, säger Joel Häggqvist. 

Han tillägger att man märker på smaken om saltvatten trängt in i brunnen och då ska man vara väldigt försiktig. Man kan också märka detta genom korrosionsskador på hushållsmaskiner och ledningssystem. Misstänker man att brunnsvattnet är påverkat av salthalten behöver ett prov göras på vattnet. 

undefined
"Grundvattennivåerna kommer troligen sjunka ett par månader till. Det brukar börja repa sig ordentligt först under hösten när växterna inte är lika törstiga", säger Joel Häggqvist.

De allmänna vattentäkterna i de större magasinen är trots de låga nivåerna ett mer säkert kort, kommunen har dem under uppsikt och skickar ut meddelanden till allmänheten vid eventuell fara. 

– Längre stunder i duschen, bevattning i trädgården och att fylla poolen med vatten bör för tillfället undvikas, framför allt för den som har en egen brunn längs kusten eller en grund grävd brunn i Sörmland, säger Joel Häggqvist. 

Utpekade faktorer bakom en vattenbrist är den fallna nederbördsmängden, hur torrt det är i marken samt växternas närvaro och till viss del även värmen. 

– Grundvattennivåerna kommer troligen sjunka under ett par månader till. Det brukar börja repa sig ordentligt först under hösten när växterna inte är lika törstiga. Dessutom är det ju inte bara plantorna som drar till sig mer vatten under sommaren, det handlar om att många är törstiga på svalka och vätska samtidigt och att vattenförbrukningen därmed ökar, säger Joel Häggqvist. 

Låga grundvattennivåer behöver inte medföra någon konsekvens – men det kan vara vägen till större problem. Dessutom för det med sig ekologiska konsekvenser där djurlivet kan påverkas. 

undefined
Med klimatförändringarna ses en trend där vattenbrist kan komma att hålla i sig längre än tidigare.

Klimatförändringarna bör heller inte ignoreras som en utlösande faktor bakom vattenbrist. 

– Med klimatförändringar kommer ett rikare och piggare växtliv som står sig längre, på sikt kan vattenbristen pågå längre in på året än vad den gör idag. Vid varmare temperaturer ökar både växtlighetens vattenupptag och avdunstningen till atmosfären vilket försämrar möjligheten till grundvattenbildning när nederbörd kommer, säger Joel Häggqvist och fortsätter:  

– Klassiskt för vattenbrist är att den uppstår under högsommaren och då pågår ett par månader framåt – ofta en bit in på hösten. Med klimatförändringarna ser vi en trend där vattenbrist kan komma att hålla i sig längre än tidigare och att de lägsta grundvattennivåerna kan nå lägre än vad de tidigare gjort, vilket kan föra med sig större konsekvenser på sikt. 

Tips vid vattenbrist:

• Var sparsam med bevattning i trädgården.

• Dra in på tiden i duschen och skippa bad i badkaret. 

• Fyll ej pooler och bassänger med vatten. 

• Undersök möjligheten att ansluta din fastighet till kommunalt vatten. 

• Borra en djupare brunn. 

• Samla upp regnvatten från ditt hustak. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!