1. Ät lagom mycket. Ät en portion enligt tallriksmodellen som består av tre delar: en del kolhydrater (potatis, pasta, ris, bulgur eller bröd), en del grönsaker/rotfrukter (lika stor eller större än den förra) och en del protein (kött, fisk, ägg och baljväxter, exempelvis bönor och linser).
2. Fördela dagens mat på tre huvudmål (frukost, lunch och middag) och två till tre stycken mellanmål.
3. Man kan äta allt, men inte alltid! Godis högst en gång i veckan (100 – 150 gram) eller/och glass (isglass innehåller mindre energi än gräddglass) eller/och fikabröd eller/och snacks (chips, ostbågar och nötter). Om man exempelvis ska äta pizza kan det vara bra att dela den med någon.
4. Välj lightläsk och lightsaft som inte innehåller energi.
5. Underlätta valet av hälsosamma livsmedel. Välj nyckelhålsmärkta livsmedel. Symbolen står för mindre fett, mindre socker, mindre salt, mer kostfiber och fullkorn
6. Undvik inaktivitet och stimulera vardagsaktivitet. Låt barn gå eller cykla till olika aktiviteter. Använd vagn i mindre utsträckning. Barn och ungdomar bör inte titta på tv, spela tv– eller datorspel mer än totalt två timmar per dag.
7. Glöm inte att vara noga med att se till att dina barn och ungdomar får tillräckligt med sömn.