I samtliga kommuner i Södermanland, utom Vingåker, steg den totala sjukfrånvaron bland kommun- och landstingsanställda under förra året. Det visar färsk statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
– Vi har uppmärksammat det här redan innan SKL:s siffror kom och har påbörjat ett analysarbete om orsakerna, säger Annika Tjernström, HR-chef inom Eskilstuna kommun.
I Flen har den totala sjukfrånvaron bland kommunanställda ökat med 0,9 procent. I Strängnäs var ökningen 0,8 procent, och i Eskilstuna 0,5 procent.
Annika Tjernström poängterar att utvecklingen följer trenden för hela riket. Medelvärdet för sjukfrånvaron för samtliga 268 kommuner i SKL:s undersökning är 5,9 procent, en ökning med 0,4 procent från 2012.
Strängnäs sticker ut när det gäller långtidssjukskrivningar som har ökat med 7,4 procent inom kommunen under 2013.
Eskilstuna visar däremot en minskning på 2,2 procent när det gäller långtidssjukfrånvaron.
– Det är en komplex bild när det gäller sjukfrånvaro. Det ser till exempel olika ut för olika förvaltningar och vi måste också ta in vad det finns för trender i samhället som påverkar, säger Annika Tjernström.
– Arbetsmiljön är en prioriterad fråga och något vi jobbar med kontinuerligt eftersom den hänger väldigt tätt ihop med vilka resultat vi levererar.
Hon nämner att Eskilstuna inför "rökfri arbetstid" från och med mitten av maj, vilket hon tror kommer ha en positiv påverkan på personalhälsan.
I slutet av 2011 började Eskilstuna kommun en ny tjänst för sjukanmälan och sjukrådgivning för sina anställda vars syfte bland annat var att få ner sjuktalen, men tjänsten har inte utvärderas ännu. Det ska göras under våren 2014.
Sjukfrånvaron bland landstingsanställda i Sörmland ökade också under 2013, med 0,3 procent. Antalet sjukdagar under förra året beräknas till 17 dagar per anställd i snitt.
Enligt personallandstingsrådet Greger Tidlund (S) beror ökningen till stor del på att personer som arbetat inom olika arbetsmarknadsåtgärder tvingats återgå till sjukskrivning. Långtidssjukfrånvaron har ökat med 3 procent.
– Det är väldigt allvarligt, säger Greger Tidlund.
– Det är personer som har varit sjukskrivna och sedan gått in i arbetsförmedlingens program. Och när de har tagit slut, återgår de till den sjukskrivning de hade innan.
Landstinget införde friskvårdsbidrag för sina anställda under första halvan av 2013. Enligt Greger Tidlund är det ungefär hälften av de anställda som har utnyttjat det.
– Vi har även rekryterat 62 hälsoinspiratörer internt som jag förväntar mig mycket av, säger Greger Tidlund.