Hon är ledamot i regionfullmäktige och vill att region Sörmland utreder hur sjukhusens andaktsrum kan bli "religiöst neutrala". Det gjorde hon samtidigt som vi kunde avslöja att Nyköpings församling inte på många år betalat någon hyra för sjukhuskyrkan.
Nu visar det sig att vare sig Eskilstunas församling eller Katrineholms församling betalar någon hyra för andaktsrummen eller sjukhuskyrkorna på Mälarsjukhuset eller Kullbergska sjukhuset. Det uppger region Sörmlands fastighetschef Per Heidenfors, som först meddelade att församlingarna i Eskilstuna och Katrineholm betalade hyra, men att Nyköping inte gjorde det.
I stället är det region Sörmland som står för hyran, via interndebitering, vilket innebär att det i slutändan är skattebetalarna som står för kostnaderna.
Lars Viper talar om att sjukhuskyrkor finns på de flesta orter i Sverige, "som sjukhusen som regel ställer till förfogande". Nyköpings församling bistår med en präst, en diakon och att frikyrkan Hjortensbergskyrkan assisterar med en pastor. Prästen och diakonen fungerar dessutom som kontaktpersoner för andra trossamfund.
Engagemanget i sjukhuskyrkan kostar pengar för Nyköpings församling och Hjortensbergskyrkan, menar Lars Viper.
– Personalkostnader för över en miljon kronor står Nyköpings församling och Hjortensbergskyrkan för, enligt Lars Viper.
Han betonar det kristna grunduppdraget om omsorg om de sjuka och däri är arbetet i sjukhuskyrkan en grundbult och att sjukhuskyrkan finns till för alla.
– För både patienter, närstående och personal – oavsett trosinriktning och oavsett medlemskap eller inte.
Sjukhuskyrkorna ska i framtiden förändras. Länets sjukhus byggs om och i samband med detta ska ska det finnas ett "stilla rum" med intilliggande expedition för sjukhuskyrkan, enligt Lars Viper.
– I det stilla rummet kommer det inte att finnas synliga religiösa symboler, men det kommer att finnas symboler att ta fram vid behov, uppger han.
Det tycker Elinor Sundén kan vara ett steg i rätt riktning. Hon vill "att alla ska känna sig välkomna och bekväma" att besöka sjukhusens stilla rum genom att vara mer "religiöst neutrala".
Hon säger att hon inte vet något om hur framtidens stilla rum ska utformas och att hon vill veta mer.
– Men det låter intressant.