Sjuksköterskebristen stänger vårdplatser

35 procent av Landstinget Sörmlands vårdplatser har hållits stängda under sommaren. Det är betydligt fler än i grannlandstingen.Och problemen kommer att fortsätta under hösten.

Mälarsjukhuset

Mälarsjukhuset

Foto:

Sörmland2015-08-18 18:00

Av sjukhusens 518 vårdplatser har 180 varit semesterstängda. Hur många av dem som öppnar när sjukvården går tillbaka till ordinarie schema är ännu inte bestämt, men redan nu står det klart att en del kommer att fortsätta vara stängda.

– Vi kommer att ha ett antal ofrivilligt stängda vårdplatser även i höst, men vi vet inte hur många, säger Hans Svensson, divisionschef för medicinsk service.

Skälet till stängningarna är att vårdpersonalen inte räcker till och det handlar uteslutande om brist på sjuksköterskor.

Enligt Hans Svensson arbetar landstinget nu på flera plan för att öka bemanningen.

– Det pågår flera olika projekt, bland annat dialogmöten om hur avdelningarna ska kunna fungera på bästa sätt. Det handlar till exempel om förändringar i schemaläggningen och om hur sjuksköterskorna kan avlastas från arbetsuppgifter som inte är direkt vårdrelaterade.

– Vi tar problemen på största allvar, försäkrar Hans Svensson.

Maria Billemark Öqvist är huvudskyddsombud med ansvar för alla tre sjukhusen. Hon har delvis en annan bild av diskussionerna med landstingsansvariga.

– Dialogen haltar ibland, det känns som vi inte alltid når fram till de högsta ansvariga, säger hon.

– Landstinget har ett skriande behov av ny personal, men det handlar också om att kunna behålla den personal man redan har. I dag är det alldeles för många som söker sig till andra arbetsgivare, till exempel i Norge eller inom bemanningsföretagen.

– Tyvärr är det också många som lämnar yrket helt och hållet, för att de inte orkar med det hårda tempot ute på avdelningarna.

Maria Billemark Öqvist ser flera faktorer som bidrar till den pressade arbetssituationen.

– Bemanningen är lägre samtidigt som patienterna som vårdas är sjukare. Tempot är högt dygnet runt och året runt. Det spelar ju ingen roll att man drar ner på vårdplatserna sommartid, de som är sjuka söker vård i alla fall.

Många vårdanställda oroas också över att de inte ska kunna garantera patientsäkerheten.

– Det är enormt stressande att inte längre kunna leva upp till det man vill göra, säger Maria Billemark Öqvist.

– Under de fem år som jag arbetat med frågorna har trenden varit tydlig. Jag får signaler om kollegor som drabbas av förhöjt blodtryck eller sömnproblem. Tyvärr har vi som skyddsombud svårt att agera eftersom det inte finns några tydliga föreskrifter när det gäller den psykosociala arbetsmiljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om