Grundvattennivåerna i hela Sörmland ligger under det normala för årstiden, enligt SGU, Statens geologiska undersökning. I den sydöstra länsdelen ligger nivåerna långt under det normala.
Sex av nio Sörmlandskommuner har infört någon form av bevattningsförbud, medan tre kommuner har valt en annan strategi och uppmanar till sparsamhet med vattnet.
Redan i maj infördes bevattningsförbud under dagtid i Katrineholms, Flens och Vingåkers kommuner. Gnesta införde bevattningsförbud i alla tätorter. I juni införde även Trosa och Nyköping bevattningsförbud.
– Vattennivåerna har inte återhämtat sig tillräckligt, och även om det regnar lite, så fyller det inte på magasinen, säger Mats Lindberg, VA-chef i Nyköpings kommun, där man får sitt dricksvatten från grundvatten.
I grannkommunen Oxelösund övervägde man ett bevattningsförbud, men beslutade att ta en annan väg.
– Vi försöker uppmana till återhållsamhet i stället. Och vi har sett en bra minskning när vi gått ut med det här, så det har fungerat ungefär som ett förbud, säger Jonny Jakobsson, VA-chef i Oxelösunds kommun.
Eskilstuna och Strängnäs kommuner har också valt den frivilliga vägen. Men de tar sitt dricksvatten från ytvattentäkter.
– Vi vill ändå hålla nere förbrukningen för att vi har en kapacitetsbegränsning i våra system, förklarar Markus Nylander, produktionschef på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.
Sörmland vatten, som förser Katrineholm, Flen och Vingåker med dricksvatten, har begränsat sitt bevattningsförbud till dagtid.
– Vi vill jämna ut förbrukningen över dygnets 24 timmar. Det sliter mindre på systemen och kostar mindre. Det är också ett sätt att på sikt få ett annat beteende. Kranvatten är något vi måste vara rädda om, säger Helen Sylvefjord, kommunikationschef.
I nuläget flaggar SMHI för att det kan bli vattenbrist i Sörmland. Och flera kommuner flaggar för att man kan få ta till ett förbud om det blir en värmebölja med ökat vattenuttag som följd.
Länsstyrelsen i Sörmland håller inför varje sommar uppsamlingsmöten med kommunerna och går igenom hur vattenläget ser ut. Det började man med när torkan slagit till under sommaren 2018.
– Det har blivit ett större fokus på vattenfrågorna de senaste åren, i och med att grundvattennivåerna inte återhämtat sig, säger Susanne Skyllerstedt, samordnare för vattenfrågor på länsstyrelsen.
Men ute i kommunerna märker man också tecken på en attitydförändring hos invånarna och en större medvetenhet om dricksvattnet som en ändlig resurs.
– Vi tycker att vi ser en förbättring, även om vi inte har siffror på det. Det blev en tankeställare när det faktiskt blev brist i många delar av landet, säger Markus Nylander.
– Vi fungerar nog så som människor generellt. Vi måste uppleva för att verkligen förstå, och det gjorde vi då. Vi har varit bortskämda och alltid tagit för givet att det kommer vatten i kranen, säger Helen Sylvefjord.
Bevattningsförbuden gäller bara för de hushåll som har kommunalt vatten.
– Men om det är bevattningsförbud på den kommunala sidan är det en bra grundregel att man även är försiktig om man har egen brunn. Det är där som risken för vattenbrist är som störst, säger Irene Karlsson Elfgren, handläggare inom länsstyrelsens vattenförvaltning.