Tågvärden Gabriele Kloos, som är facklig representant för SEKO på Mälartåg, har märkt av en tydlig minskning i antalet resenärer den senaste veckan, men det är ännu långt från hur det såg ut strax efter att pandemin bröt ut.
– Under en period i våras var flera som reste med oss verkligen vettskrämda. En del såg helt förstörda ut och det hände att vi gick med nästintill tomma tåg. Det var lite spöklikt.
Hon arbetar ofta på sträckorna Eskilstuna–Uppsala och Linköping–Sala, där det enligt henne åter har blivit betydligt glesare i vagnarna.
– Flera som har möjlighet försöker säkert jobba hemifrån. Jag förstår att många vill ta 16-tåget tillbaka från jobbet, men då blir det också risk för trängsel. Vi försöker därför informera och uppmana resenärer att ta ett tåg när det inte är rusningstrafik.
Hon upplever att de allra flesta tagit till sig myndigheternas uppmaningar och visar stor förståelse – även när läget på nytt blivit skarpare.
– När vi ber folk att sprida ut sig så lyssnar de, men det kan fortfarande bli irriterat och uppretad stämning när avgångar ställs in. Något jag har full förståelse för, säger Gabriella Kloos.
Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ, följer resandeutvecklingen dagligen. Han säger att det redan märks en förändring i ett minskat resande sedan pandemin den senaste tiden åter tagit fart, och poängterar att alla behöver hjälpas åt för att ett tryggt resande ska kunna säkerställas.
– Det resande som görs i kollektivtrafiken sker med delat ansvar. Vi vill att du som måste resa ska kunna göra det och därför kör vi även fortsättningsvis full regionaltågstrafik, även om beläggningen på våra sträckor har gått ner, säger Simon Hermansson.
Enligt SJ har bolaget stort fokus på att det ska vara tryggt både för resenärer och medarbetare ombord. Därför har man bland annat begränsat antalet bokningsbara sittplatser, utökat städrutinerna och tydligt uppmanat resenärer att hålla avstånd ombord.
– Sedan i våras har vi sett ett minskat resande i regionaltrafiken och det är kopplat till omvärldsläget förstås. Vi upplever att folk lyssnar och tar till sig av de rekommendationer som ges och att man är flexibel i att kunna sprida ut sitt resande.
På sj.se går det att se veckovis statistik om hur beläggningen varit på specifika avgångar och det ger en hint om vilka tåg som det är mer utrymme på.
– Res bara om du måste och undvik rusningstrafik, ta hellre en avgång med låg beläggning, säger Simon Hermansson.
SJ uppmanar i likhet med SL, som många Stockholmspendlare reser med, att lyssna till personalens anvisningar och följa instruktioner. Den som inte följer anvisningar kan nekas att kliva ombord eller bli avvisad.
Strängnäsborna Dennis Viinikka, Johannes Thorslund och Paul Ionutarsene tågpendlar till gymnasiet i Eskilstuna och tycker att det har fungerat bra trots pandemitider.
– Det är bra ordning och folk visar varandra hänsyn. På morgonen och sena eftermiddagen är det klart fler som reser, men ändå färre än innan corona, säger Dennis Viinikka.
På senare tid har de märkt att färre äldre reser med tåget och de tror att det beror på att pandemin tagit fart igen.
– Jag har möjlighet att sköta studierna hemifrån och de signaler vi får från skolan tyder på att det kan bli så ganska permanent framöver, säger Dennis Viinikka.