Bara ett halvt dygn innan planet skulle lyfta fick Södertäljebon Johan Halvardson mejl om att flyget var inställt.
– Det ställde till det väldigt mycket för mig. Jag hade bara ett visst antal dagar på mig i Spanien och kunde inte vänta på nästa lediga avgång.
Johan Halvardson lyckades boka biljett med ett annat bolag och tog sig till Arlanda samma kväll. Biljetten blev dyr men eftersom han var tvungen att komma iväg fanns inget val.
Ryanair betalade tillbaka biljettpengarna men vägrade ytterligare ersättning. Johan Halvardson orkade inte bråka själv. Han tog hjälp av juristproffs, specialiserade på att hjälpa försenade resenärer att få rätt mot flygbolagen.
Enligt en EU-förordning har resenärer rätt till ersättning om flyget blir överbokat, inställt eller försenat mer än tre timmar. Ersättningen är upp till 600 euro.
– Det är flygbolagen skyldiga att informera om. De ska också betala drabbade resenärer. Problemet är att de inte gör det, de hittar på en massa ursäkter till varför de inte ska betala, säger Erik Tengvall, vd för Forsenad.se.
Bolaget företräder Johan Halvardson och är ett av flera företag vars affärsidé är att kräva pengar från flygbolag som inte håller tidtabellen. Hittills har cirka tusen personer fått tillbaka 3,7 miljoner kronor genom forsenad.se.
– De flesta ärenden går aldrig till domstol men just nu har vi cirka 50 pågående mål i domstolar, säger Erik Tengvall.
De flesta flygresenärer känner inte till sina rättigheter. Erik Tengvall tog reda på vad som gäller efter att själv ha blivit kraftigt försenad vid en flygning och bara ersatts med en spottstyver från sitt försäkringsbolag. När han var klar med sina juriststudier i juni 2015 startade han sitt bolag. De jobbar på provision. Bolaget behåller 25 procent av den ersättning som utverkas från flygbolagen. Om förhandlingarna går i stöpet behöver klienten inte betala något.
Tiden arbetar för flygbolagen.
– Många resenärer är extremt frustrerade när de kommer till flygplatsen och får veta att flyget är försenat. De skriver till sitt flygbolag och får svar efter fem-sex veckor att det inte blir någon kompensation. Vem orkar sätts sig in i vad som gäller då? Det har flygbolagen satt i system, säger Erik Tengvall.
Tekniska skäl ska inte vara skäl för flygbolagen att slippa ersätta försenade resenärer. Däremot frias bolagen från ansvar för förseningar som beror på exempelvis dåligt väder, strejker, eller säkerhetsproblem som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits.