SKK kräver skriftlig anmälan – men medger kännedom

Valpägaren har pratat med SKK flera gånger och påtalat brister på den sörmländska kenneln. Men det nekar SKK till. Det finns ingen skriftlig anmälan. Men nu backar de efter att tidningen ställt fler frågor. "Vi blev kontaktade för några veckor sedan angående uppfödarens hundhållning".

Bilden är en illustration. Varken hunden eller hundrasen på bilden har något samband med artikeln eller den aktuella kenneln.

Bilden är en illustration. Varken hunden eller hundrasen på bilden har något samband med artikeln eller den aktuella kenneln.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sörmland2021-05-28 04:45

Svenska kennelklubben anklagas av valpköpare för att inte ha agerat, trots information om en kennel i Sörmland som sålt valpar som insjuknat i allergier, och för att ha fortsatt avla på hundar som nedärver allergi. Men kennelklubben uppger att man inte känner till fallet när de i mail svarar på en rad frågor som tidningen ställt.

"SKK har inte fått in någon skriftlig anmälan på nämnda uppfödare rörande det som redovisades i artikeln. Det har varken kommit till kansliet, UKK eller SKKs Disciplinnämnd, DN", skriver Hans Rosenberg, presstalesperson hos Svenska kennelklubben.

undefined
Bilden är en illustration. Varken hundarna eller hundrasen på bilden har något samband med artikeln eller den aktuella kenneln.

Han skriver vidare att anmälningar måste göras skriftligt.

"Antingen via post eller mejl samt skickar in de bevis man har för det man påstår. Ärendet handläggs genom att det kommuniceras med uppfödaren och när det är klart tas ärendet upp av UKK för beslut. Om kommittén anser att förseelse gentemot SKKs regelverk har skett kan DK besluta att anmäla uppfödaren till DN". Han berättar vidare att disciplinnämnden kan besluta om varning, tidsbegränsat registreringsförbud eller ytterst uteslutning ur organisationen.

Först när vi frågar specifikt kring fallet ännu en gång medger SKK att man känner till kenneln i Sörmland, sedan några veckor tillbaka.

"Vi blev kontaktade för några veckor sedan angående uppfödarens hundhållning. Av den anledningen begärdes ett kennelkonsulentbesök som resulterade i ett besök som redovisades för några dagar sedan. Inget framkom med relevans till artikeln", skriver Hans Rosenberg.  

undefined
Bilden är en illustration. Varken hunden eller hundrasen på bilden har något samband med artikeln eller den aktuella kenneln.

Men uppgiften att de bara känt till fallet i ett par veckor stämmer inte överens med de uppgifter tidningen har. En kvinna som tidningen pratat med berättar att hon pratat med en ansvarig jurist och kennelkonsulent på Svenska kennelklubben vid minst tre tillfällen om problemen på den utpekade kenneln – förra året. 

– Jag har pratat med kennelkonsulenten minst tre gånger förra sommaren. Jag vet att fler har ringt till dem och varit oroliga, men kennelklubben har inte kollat upp det. 

Kvinnan berättar att hon köpte en tikvalp från kenneln. Villkoret för köpet var att kenneln skulle få ta en kull valpar efter tiken. När kvinnan fick hem sin valp hade den urinvägsinfektion som höll i sig i drygt fem månader. När det var dags att lämna över tiken till kenneln hade kvinnan hört rykten om djurhållningen och tvekade därför.

– Först tänkte jag att det nog var mycket snack. Men sedan lärde jag känna en annan tjej som hade hund därifrån, som varit med om samma sak. 

undefined
Bilden är en illustration. Varken hunden eller hundrasen på bilden har något samband med artikeln eller den aktuella kenneln.

Kvinnan talade med kennelkonsulenten igen och bestämde sig sedan för att lämna tiken på kenneln för att få valpar, som avtalat vid köpet.

– När jag hämtade henne tio veckor senare var hon sjuk. Hon hade ögoninflammation, övervikt, kala fläckar i pälsen, oklippta klor. Då hade jag kontakt med kennelkonsulenten igen. Det var tre valpkullar samtidigt där när min tik var där och de var bara instängda i varsitt rum i tio veckor. Men SKK sa bara att de inte åkte ut på grund av corona. 

Kennelklubben bekräftar att pandemin lett till nya rutiner. 

"Under i princip hela 2020 samt de första månaderna under 2021 pausades kennelbesöken pga pandemin. Under 2019 gjorde vi 3 038 besök och under 2020 genomfördes 947 besök". 

På besöken kontrolleras att miljön där hundarna vistas följer lagar, regler och riktlinjer. Konsulenterna kontrollerar att hundarna ser ut att må bra och ger information och råd kring hundhållning och juridiska frågor. 

Vad brukar ni göra när ni får kännedom om att en hund i avel för sjukdomar vidare?  

"Många av våra raser ingår i SKKs hälsoprogram, vilket i korthet innebär att avelsdjuren ska undersökas inför avel för att minimera risken för ärftlig sjukdom hos avkommorna. I och med att vi inte har någon information om den aktuella uppfödarens hundar (allergier ingår inte i något befintligt hälsoprogram) kan vi inte kommentera den aktuella uppfödningen". 

undefined
Bilden är en illustration. Varken hunden eller hundrasen på bilden har något samband med artikeln eller den aktuella kenneln.

Kvinnan vars tik skulle få en valpkull hos kenneln berättar att hunden blödde i tio veckor efter valpningen, mot normala cirka tre veckor. Kvinnan som äger tiken tror att det beror på att hunden inte fått någon motion. Hon är besviken på SKK:s bristande engagemang.

– Jag tycker inte att SKK tog det på allvar. Kennelkonsulenten var nästan nonchalant. Hon sa "hallå, kala fläckar, hundar tappar päls". Jag sa det om blödningen, men konsulenten tyckte att man fick räkna med det. Klorna var så långa när jag hämtade henne att tassarna snedställt sig. Man kan bortförklara allt, men min hund blev vanvårdad. Det sämsta är att SKK inte gjort något, när vi är så många som hört av oss om den här kenneln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!